Над 1000 евро/кв. м за хубав имот в Пловдив

През последните месеци луксозните жилища запазват цената си.

Ремонтът вдига стойността на жилището

Цените във високия сегмент от пазара остават без промяна

Клиентите търсят качество

Цените на луксозните имоти в Пловдив са едни от най-високите в страната и надхвърлят 1000 евро за кв. м. През последните месеци има много сделки в този сегмент от пазара, като например в Пловдив е продаден имот за половин милион лева. През последните месеци луксозните жилища запазват цената си, показват данни на компания за недвижими имоти.

Традиционно един имот запазва и може да повиши стойността си, ако му бъде направен качествен ремонт. Клиентите са готови да платят повече, когато получават качествено жилище срещу парите си, коментираха брокери в луксозния сегмент от пазара. Много хора с високи доходи искат да купят имот, в който могат да заживеят веднага, а не след сделката да започнат да се занимават с майстори и ремонти. Характерна тенденция на пазара е, че клиентите стават все по-взискателни като търсят не само качествен ремонт на самия имот, но и добра поддръжка на сградата.

“В последните месеци много хора останаха да работят от вкъщи. Ако тази тенденция продължи и в бъдеще, това може да промени търсенето. Част от високоплатените хора, сред които и IT специалистите, може да започнат да търсят жилище с една стая повече, която да ползват за офис”, коментираха брокери. Така ще нарасне интересът към по-големите апартаменти. Много IT компании постигнат по-добри резултати, откакто служителите работят от домовете си. Затова тази практика може да продължи и след края кризата с коронавируса.

За всички видове имоти цените зависят не само от макроикономиката, но и от банките. А банките в страната не само, че не са спирали да отпускат заеми за покупка на имоти, а в този сегмент от кредитирането дори има най-голям ръст.

Във всеки един момент има купувачи, които искат да извършат сделка. Именно те в момента създават ентусиазма на пазара, коментираха брокери. По време на извънредното положение се повиши търсенето на къщи с дворове, като интересът към тези имоти продължава да бъде голям.

Коментари

Задължително поле