Над 130 мигранти са блокирани на кораб на италианско пристанище

Корабът "Грегорети"; Снимка: Twitter

Корабът "Грегорети" на италианската брегова охрана акостира тази нощ във военното пристанище Аугуста близо до Катания, но Италия чака споразумение с Европейския съюз, преди да позволи на над 130-те мигранти, блокирани на борда от три дни, да слязат на сушата, предаде Франс прес, като се позова на правителството.

Около 140 мигранти, тръгнали с два плавателни съда от Либия, бяха спасени от катери на бреговата охрана в четвъртък вечерта и прехвърлени на "Грегорети". Същия ден над 110 души загинаха или се смята за изчезнали след корабокрушение край бреговете на Либия.

Шестима от пристигналите с италианския кораб бяха евакуирани веднага по медицински причини на остров Лампедуза. Снощи властите разрешиха на брега да слязат също жена, бременна в седмия месец, двете й малки деца и съпругът й.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини обаче повтаря, че ще позволи останалите да слязат в Италия само при наличие на план за разпределянето им в други страни от ЕС.

"Грегорети" акостира тази нощ на пристанище Аугуста като нормален военен кораб. Сега ЕС трябва да отговори, тъй като миграционният въпрос засяга целия континент, заяви министърът на транспорта Данило Тонинели, който отговаря за бреговата охрана.

Коментари

Задължително поле