Над 20 хиляди жертви след потопа в Либия

Неоткритите тела остават под развалините, което увеличава риска от епидемии.

ЕС изпраща лекари, водолази и техника

Смята се, че около 20 000 души са загинали след катастрофалните наводнения, които заляха източната част на Либия, предаде Би Би Си, като се позова на местните власти. До момента официалната информация е за над 5000 загинали и 10 000 в неизвестност.

Кметът на град Дерна каза пред “Ал Арабия”, че по негови сметки са загинали между 18 000 и 20 000 души, след като приливна вълна е заляла спящите хора в неделя през нощта.

Неговите данни се основават на броя на общностите, унищожени от наводненията, каза той пред канала. Неоткритите тела остават под развалините или в морето, което увеличава риска от епидемии. ООН съобщи, че системата от кладенци за вода е била замърсена.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че по механизма на ЕС за гражданска защита в Либия са изпратени лекари, водолази и техника за пострадалите от бурята “Даниел”.

Към град Дерна днес отпътува екип от 53 лекари от Франция, водолази и два вертолета от Италия, средства за подслон, тежки машини и електронни системи от Холандия. ЕК съобщи за осигурена подкрепа от Германия, Румъния и Финландия, както и за отпускането на 500 000 евро първоначална хуманитарна помощ от ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят