Над 2000 души се стекоха на Петия фестивал на динята в Никюп

Над 2000 души се стекоха на Петия фестивал на динята във великотърновското село Никюп. Веселбите започнаха в събота и продължиха до разсъмване в неделя.

Началото на традиционното събитие бе дадено на площада  на Никюп. Гости от региона, страната и от  чужбина присъстваха на празненствата и атрактивните игри посветени на добрата реколта от дини. От местната земеделска кооперация за  тържеството бяха осигурени 5 тона от сладкия плод.

По традиция празникът в Никюп започна с химна на селото, изпълнен от местната фолклорна формация. За удоволствието на публиката на сцената се изредиха „Клуб по спортна акробатика „Джим денс“ от Горна Оряховица, Клуб за латино танци от град Дебелец, Клуб за народни танци „Ресенски япрак“ от Ресен, Трио „Извор“ и за първи път на никюпската сцена – уникалният 12-членен духов оркестър към Военно формирование в Белене.

В организацията на игрите и в подготовката на празника, включително рязането на дини за дегустация, са се включили и доброволци от археологическата експедиция в древноримския град  Никополис ад Иструм.

Кметицата на Никюп Йорданка Атанасова е възхитена от археолозите и  всички,  които са се включили в подготовката на динената фиеста.Фестивалът на динята в Никюп бе създаден по нейна инициатива  и се организира изцяло със съдействието на спонсори и дарители.

Коментари

Задължително поле