Над 2400 евро/кв. м за жилище в София

В големите градове има най-много сделки с имоти. Но в редица по-малки областни градове има по-голям ръст на цените.

Най-скъп е районът около Докторския паметник

В Бургас искат 900 евро/кв. м, а във Варна - 870 евро/кв. м

Най-евтино е във Видин и Кюстендил

Жилищата в София струват средно около 1200 евро/кв. м, показва анализ на Райфайзенбанк. Най-скъпи продължават да са апартаментите в района около Докторския паметник (средно 2430 евро/кв. м) и кв. “Иван Вазов” (средно 1970 евро/кв. м). А най-достъпни са жилищата в кварталите “Модерно предградие” (870 евро/кв. м) и “Орландовци” (850 евро/кв. м).

Пазарът на жилища в България остава стабилен въпреки пандемията от Covid-19, като цените продължават да растат. През 2020 г. апартаментите в столицата са поскъпнали средно с 4,6%.

Пазарът е подкрепен от продължаващата тенденция за спад на лихвите и сравнително високото търсене на ипотечни кредити, които и през кризисната 2020 г. отбелязаха ръст. По данни на БНБ, към края на 2020 г. има активни около 172 хил. жилищни кредита за над 12 млрд. лв., спрямо 164 500 активни кредита за 10,7 млрд. лв. към края на 2019 г.

“Търсенето на жилища продължава да е концентрирано в София и останалите най-големи градове в страната, като в районите, в които има ново строителство, пазарът запази висока активност. От друга страна, в резултат на мерките за изолация, търсенето се насочи и към по-малко популярни до този момент места: в селата около големите градове, морето и планината”, коментира Георги Георгиев, началник отдел “Управление на обезпеченията” в Райфайзенбанк.

Средната цена на имотите в Бургас е 900 евро/кв. м (ръст от 3,5% за година), във Варна е 870 евро/кв. м (+2,4%), а в Пловдив - малко над 800 евро/кв. м (+4,7%). В страната най-евтини са жилищата в Кюстендил - 390 евро/кв. м, и Видин - 350 евро/кв. м.

Прави впечатление, че в по-малките областни градове има по-високи ръстове в сравнение с големите градове. Цените на жилищата в Сливен, Перник, Монтана и Плевен са нараснали с над 10% за година.

Анализът показва още, че въпреки умереното поскъпване на жилищата те остават достъпни за хората.

Коефициентът на достъпност (колко средни заплати са нужни, за да се купи 1 кв. м жилище) се запазва устойчив и за София възлиза на 1,2, спрямо 3,43 през 2008 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти