В Хитрино вече възраждат улици и обществени сгради Делото срещу двамата машинисти е в ход

Пожарникар катастрофира в Търговищко, тежко ранена е руска гражданка

Директор на училище отстранен, 62% от учениците му не били в час

„Левски“ се закани на „Лудогорец“

Президентът към олимпийските отбори по природни науки: Надеждата за България е в огромния потенциал на младите хора

29-годишна и баща й пострадаха при катастрофа

Разходите за ток на „В и К“ скочиха с 10-15 на сто месечно

Неизправност или липса на вода може да е причина за взрива на бойлер в Шумен Засегната е и съседната къща

Белодробна болест е най-вероятната причина за смъртта на 13-годишната ученичка във Враца

Бизнесът настоява за разваляне на договорите с американските централи

5 години затвор и глоба от 5 000 лева за изнудвач от Горна Митрополия

45 души от Варненско се разболяха от туберкулоза за година

ГЕРБ предложи до 2 години или глоба от 2 до 5 хил. лв. за изгаряне на отпадъци

Софи Маринова се забули (СНИМКА)

Прокуратурата проверява инцидента с детето, паднало в изкоп във Велинград

Над 300 бременни жени прегледани безплатно в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

Повече от 300 бременни жени се включиха в кампанията за безплатен ултразвуков и биохимичен преглед, организирана от Клиниката по акушерство и гинекология на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив. Данните съобщи началникът на клиниката и инициатор на кампанията доц. д-р Екатерина Учикова, която уточни, че от екстрата са можели да се възползват всички бременни жени в периода между 11-та и 13-та гестационна седмица и 6 дни.

Над 300 бременни жени прегледани безплатно в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив

„Именно със скрининга в първи триместър се определя броят на бебетата, ако са близнаци, както и дали са с една или две плаценти. Датира се бременността и се определя вероятният термин на раждане. Освен че се откриват най-честите хромозомни аномалии, се следи и за аномалии, които може да са асоциирани с хромозомни или генетични заболявания. В този период могат да се открият структурни аномалии на мозъка, сърцето, храносмилателната система, големи дефекти на лицето, устните, очите, крайниците. Някои от тях са изолирани, но други са асоциирани с генетични хромозомни аномалии“, обясни доц д-р Учикова. Тя допълни, че при несъвместими с живота аномалии бременността трябва да се прекъсне по медицински показания, за да бъде психоемоционалната травма за майката най-малка и най-малки рисковете за нейното здраве и детеродна функция. В редки случаи може да се предприеме извършването на вътреутробни хирургични интервенции.

В рамките на безплатния скрининг в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив едва при 3% от жените са открити аномалии. С висок риск са били 5 % от бременностите, като на по-голямата част от тях е направена хориална биопсия. Реално при много малък брой от пациентките бременността е била прекъсната по медицински показатели и то в края на първи триместър, а не както често се прави – във втори триместър, когато рискът и за майката е по-голям. Сред най-често регистрираните аномалии е хидронефрозата – задържане на урина в бъбреците, и аномалии на гастроинтестиналния тракт. Към момента бременностите се проследяват от мултидисциплинарен екип, включващ изтъкнати специалисти от различни области на медицината в УМБАЛ „Свети Георги“. Екипът е сформиран през 2016 г. за целите на добрата медицинска практика, а негов председател е доц. д-р Екатерина Учикова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.