Над 8-метрова статуя на Александър Втори ще се извисява в Свищов

Общинската управа на Свищов подготвя грандиозно честване на 140 години от Освобождението. Тържествата ще продължат цяла седмица. Кулминацията ще е на 27 юни, когато през 1877 година руските войски форсират Дунав при Свищов и той става първият освободен град. Това съобщи във вторник кметът на Свищов Генчо Генчев.

От общината са отправили покана към патриарх Неофит да отслужи празничен молебен в църквата "Св. Троица". Честванията са под патронажа на президента Румен Радев, който се очаква да присъства на събитията.

В навечерието на годишнината, по инициатива на Балканския институт за възстановяване и развитие се предвижда да бъде издигнат паметник на Александър Втори в местността "Паметниците" на брега на река Дунав. Монументът е дело на световноизвестния скулптура Зураб Церетели. Статуята е изработена месинг и бронз. Тя е с внушителни размери. Висока е 8,5 метра и с широчина над 2 метра. Скулптурата тежи 130 тона и е на стойност над 1 млн.лв.

"Това е най-високата пластика на Александър Втори в света. Ще бъде транспортирана до Свищов на части с кораб по Дунав. След монтирането и, скулптурата ще се вижда дори и от румънския бряг", обясни Генчев.

Градоначалникът обясни, че в момента се уточняват административните процедури за собствеността на земята, върху която ще се извисява статуята . Ансамбълът от паметници в местността край Дунав е създаден в първите години след Освобождението.

"От тогава до днес във връзка с различни годишнини там са издигнати монументи от различни времена и епохи, а тази еклектика свидетелства за почитта на обществеността към загиналите войници в Руско-турската война",коментира Росен Маринов, директор на Дирекция "Култура и културно наследство" към общинската администрация.

В програмата за честванията са предвидени исторически възстановки на събитията от 1877 година, когато в Свищов е създадено и първото градско общинско управление, множество изложби, историческа възстановка и концерти. От общината припомниха, че през тази година се навършват 110 години от създаването на Военно-историческият музей в село Горна Студена и 40 години от построяването на музея "Преминаване на реските войски - 1877" в местността "Паметниците".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони