Над 8100 българи са гласували в Испания до 17.00 часа

Над 8100 души са гласували в Испания към 17.00 часа българско време. Въпреки студеното и дъждовно време и много ранния час доста българи дойдоха да гласуват в посолството ни в Мадрид в самото начало на изборния ден, предаде БНР. Не се стигна до забавяне при даването на вота и образуването на опашки.

1325 души са гласували до 17.00 часа българско време в трите секции в българското представителство. Общо в 27-те секции на Консулски окръг - Мадрид гласувалите са 5542. Три са в посолството ни в испанската столица. Останалите 24 са в автономните области Мадрид, Кастиля и Леон, Андалусия, Арагон, Каталуния, Риоха, Навара, Кантабрия и Канарските острови.

Имаше секции без нито един гласоподавател за първите три часа на гласуването. Това са Аресифе и Лас Палмас де Гран Канария.

В Консулски окръг - Валенсия гласувалите до 17.00 часа са 2705.

"Винаги гласувам. Просто считам, че трябва всички хора да гласуват независимо за кого. Просто го чувствам като морално задължение. Независимо че не живея в България, аз съм съпричастен с това, което става там и следя отблизо тези неща", споделя наш сънародник в Испания.

"Аз съм на 70 години, но ме интересува как ще живеят по-младите. Гласувам, за да дам моя глас за подобряването на живота в България. Призовавам младите хора, които напуснаха България, да се върнат в България, да бъдат борбени", коментира друг.

На територията на Испания са разкрити още 11 секции, които попадат в Консулски окръг - Валенсия и се обслужват от Генералното ни консулство.

Общият брой секциите на територията на Испания е 38. Българската общност наброява около 300 000 души, съсредоточени най-вече в Мадрид, Валенсия, Кастиля и Леон и Андалусия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа