Наематели се местят в собствен дом

Лихвите са благоприятни

В Пловдив, както и в повечето градове на страната, все повече се засилва тенденцията хора, живеещи под наем, да предпочитат да закупят собствен имот. Причината за това са ниските лихви по кредитите. Все повече хора решават да купят имот и всеки месец да плащат вноски по кредит, вместо да дават почти същите пари за наем.

Делът на хората в Пловдив, които купуват жилище с цел реализиране на доход от наем, е малък. Наемателите пък са предимно студенти, както и работещи в индустрията и информационните технологии българи, идващи от други градове, както и чужденци.

Но винаги ще има търсене на жилища от хора, които искат да вложат в нещо трайно парите си. Лихвите по банковите депозити са близки до нула, а същевременно има инфлация. Затова хората търсят алтернатива на банковите спестявания, а покупката на имот е чудесна възможност за това.

През миналата година много собственици на имоти в Пловдив започнаха да отдават жилищата си за краткосрочно настаняване на туристи. Търсенето на такива домове нарасна тъй като градът беше Европейска столица на културата. Сета обаче гостите от чужбина в града са по-ограничени.

Освен това последните законодателни промени, които изискват собствениците на жилища за гости да ги регистрират в общината и да плащат патентен данък охлажда интереса им към тази дейност. Затова собствениците на такива имоти търсят друг начин да реализират доход. Възможностите пред тях са да продадат апартамента или да го отдадат под наем дългосрочно.

Коментари

Задължително поле