Наемниците на Цветан Василев се активираха да сготвят Гешев през медийни атаки и рехав флашмоб

В навечерието на Конференцията на прокуратурата за съдебната реформа и спецправосъдието ордата на банкера-беглец пуска поредна порция фалшиви новини по адрес на главния прокурор

След привидно затишие около парламентарните и президентски избори в борба за порциите във властта, нов залп от атаки срещу главния прокурор Иван Гешев от два дни залива публичното пространство. Сценарист и главно действащо лице на новите активни мероприятия срещу Гешев без изненади се оказа банкерът-беглец от правосъдието и основен подсъдим за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев.

В социалната мрежа Фейсбук във вторник популярният в публичното пространство като личен наемник на Василев – Георги Георгиев, лидер на т.нар. гражданско движение „Боец“,  разпространи свой видеоклип, в който представя откровено фалшиви сведения за действия на главния прокурор във връзка с делото „КТБ“, по което Гешев е един от наблюдаващите прокурори. Твърдейки че разполага с „неопровержими доказателства“, дадени му от „свидетел“ (чието име обаче удобно е спестено), Георгиев изнася манипулациите, че кошаревецът, който се е съгласил да участва в маскарада на банкера-беглец, бил видял Гешев лично да гори документи в задния си двор, навеждайки на извода, че това са материали по делото „КТБ“. От поста на Георгиев става ясно още, че въпросният „свидетел“ си е подготвил цял арсенал от зловещи „данни“ за извършени от хора по високите етажи на властта тежки престъпления. 

И, ако последното изглежда на читателя като глупав сценарий от нискобюджетен психотрилър, то този сюжет безкритично предстои да се пресъздаде в сряда вечер в предаването на не кого да е, а на Люба Кулезич по кабеларката „Евроком“. Както е добре известно, почти непосредствено след бягството на Василев в Сърбия и укриването му от българските власти, Кулезич стана един от основните рупори на подсъдимия банкер и периодично прокарва в предаванията си всичките му защитни тези и инсинуации, които целят омаскаряването на прокуратурата и в частност на настоящия главен прокурор Иван Гешев.

Междувременно се оказва, че, за да е по-достоверен сценарият, същите показания относно „горенето на документи в задния двор на Гешев“ кошаревският свидетел на Цветан Василев и наемниците му Георгиев и Кулезич вече е дал и пред ГДБОП, без обаче да предостави никакви реални доказателства за истинността на твърденията си. Паралелно с наемническата акция по поредната порция фалшиви новини по адрес на Иван Гешев, са активирани и отделни лица,  чрез които по-късно манипулацията да бъде представена като истина.

Такива например са внушенията на депутата от "Възраждане" Петър Петров в интервю за БТВ във вторник вечер, в предаването „Лице в лице“, че трябвало да се търси отговорност от Гешев за делото „КТБ“. По-рано подобна теза за понасяне на отговорност от страна на Гешев за неназовани от него „престъпления“ се прокрадна и в изявления на министъра на правосъдието в служебното правителство Иван Демерджиев.

За да се затвърди въобразената реалност на измисления от Цветан Василев сценарий във вторник спецсъдът беше обсаден от шепа анонимници с трансперанти, които атакуваха по недопустим начин съдията по делото „КТБ“ - Виржиния Петрова.  С плакати, с надписи, че съдия Петрова е „слуга на мутрите“, групата на Василев реализира кратък флашмоб пред съда, а без изненада малко по-късно единствено сайтът на банкера-беглец „Фрог нюз“ отрази т.нар. „събитие“.

Това не е първата зрелищна атака срещу Иван Гешев за кратките 2 години, откакто той заема поста главен прокурор. Малко преди избора му, той бе атакуван с фалшиво писмо от ДАНС, с което бе направен опит да му бъдат приписани милиони в банки в Швейцария и Монако. Малко по-късно, след изрична проверка на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, стана ясно, че такова писмо не е създавано и изпращано от ДАНС към прокуратурата. 

След избора на Гешев за главен прокурор пък, отново близки до различни обвиняеми и подсъдими лица, в това число и личният слуга на Василев – Георги Георгиев, подеха кампания по разпространяване на лъжата, че той нямал необходимата диплома по специалност „право“. Елементарна проверка от страна на правосъдното ведомство, тогава ръководено от днешния конституционен съдия проф. Янаки Стоилов, в това число и публично достъпната информация на сайта на Висшия съдебен съвет, доказаха бързо, че опитите да се спекулира с ценза на главния прокурор са в сферата на неистините.

Сега новият опит за омаскаряване на Гешев чрез фалшификации и измами, поредицата от които до момента очевидно не успяха да го пречупят, идва освен всичко друго и в навечерието на Конференцията на прокуратурата за съдебната реформа и спецправосъдието.

И макар че ордата на банкера-беглец Василев, която заедно с приближените и на други укриващи се бегълци от българското правосъдие и обвиняеми олигарси, периодично подема кампании за обругаване и очерняне на името на Гешев, едно трябва да остане ясно - главен прокурор с фалшиви новини, кошаревски свидетели и социален инженеринг няма да бъде свален. Поне не и този главен прокрурор. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари