Най-голямата опасност през 2019 г. е война

Конфликтът може да е във връзка с Украйна

Тръмп поднесе на Путин новогодишен подарък

Тревожна бе финалната нота на изминалата година. Всъщност прозвучаха няколко такива. Инцидентът в Керченския проток рязко изостри руско-украинския конфликт, официално признат от Киев за война. Последва сриване на фондовия пазар в САЩ и Япония, също и нов рязък спад в цените на петрола. Всички тези събития не вдъхват оптимизъм, продължавайки наложилите се вече негативни тенденции в световната икономика и политика.

Развитието на негативните тенденции може да продължи. Сред най-опасните сценарии повечето експерти посочват голям военен конфликт с участието на Русия.

„Най-негативният сценарий е война“, обобщи политологът Игор Минтусов. По думите му, „тази война може да има връзка с Украйна, възможни са непредвидими сблъсъци със страни от НАТО, които може да прераснат в конфликт“.

Според Андрей Окара, директор на Центъра за източноевропейски изследвания, „човечеството днес изглежда е стигнало някаква граница, отвъд която се очертава неконтролируема поредица от събития и това може да предизвика световна война“. Един „съвсем осъществим сценарий“, смята той.

Най-очевидното негативно събитие сред очакваните е влизането в сила на нов пакет американски санкции срещу Русия, смята Григорий Голосов - декан на факултета за политически науки от Европейския университет в Санкт Петербург. „Тези санкции в момента се обмислят и не е стопроцентово сигурно, че ще бъдат наложени. По принцип обаче американското ръководство е длъжно да изпълни закона и все нещо да наложи“, каза той.

Друг негативен сценарий може би застрашава Руската федерация в Сирия, при все че президентът на САЩ Тръмп, по думите на професора, „поднесе на Владимир Путин голям новогодишен подарък“ с изявлението, че е решил да изтегли американските войски от тази страна...Въпросът обаче е там, продължи експертът, че „днес никой не знае последиците от тази стъпка, защото в Източна Сирия има е вакуум във властта, чието запълване може да излезе доста конфликтен процес. Струва ми се, че той може сериозно да задълбочи затъването на Русия в сирийския конфликт“.

БТА (със съкращения)

Коментари

Задължително поле