Най-голямата швейцарска банка е в напреднал етап на преговори за придобиване на Credit Suisse

Най-голямата банка в Швейцария UBS е в напреднал етап на преговори за придобиване на конкурента ѝ Credit Suisse. Според финансови издания швейцарските власти оказват натиск, за да бъде купена изпадналата в затруднение банка и по този начин да се запази доверието в швейцарския банков сектор.

Това е опит да бъде решен казусът с Credit Suisse преди отварянето на борсите в понеделник, за да се избегне нов срив на акциите на банката. Опасенията са, че те ще продължат да падат, след като в сряда регистрираха спад от 24%.

Главоломното движение надолу започна след изявление на ръководителя на Саудитската национална банка, която е най-големият акционер в Credit Suisse, че няма да налива повече пари в швейцарската финансова институция поради регулаторни ограничения. Спешният заем от 50 милиарда швейцарски франка от Швейцарската национална банка не подобри ситуацията.

Ето какво смятат някои швейцарци:

"Щетите ще са огромни, дори да я спасят. Всички са наясно, че бяха налети пари на данъкоплатците или парите на централната банка. Какво ще ги спре да направят същото след пет или десет години?"

"Мисля, че няма да позволят да фалира".

"Разбира се, че сме притеснени, още повече че две банки в Съединените щати се сринаха. Но не мисля, че ще се случи същото и на нас".

Credit Suisse попадна в поредица скандали през последните години, включително обвинения за пране на пари. Според "Файненшъл таймс" само за ден в края на миналата седмица са били изтеглени 10 милиарда швейцарски франка депозити. За последното тримесечие на миналата година изтичането на клиентски средства се оценява на повече от 110 милиарда швейцарски франка.

Правителството на Швейцария е имало извънредна среща тази нощ, подробности за която не се съобщават. Според източници, цитирани от Ройтерс, UBS се опитва да получи от кабинета гаранции в размер на 6 милиарда долара, за да осъществи сделката.

Придобиването на Credit Suisse обаче може да означава съкращаване на 10 хиляди работни места. Deutsche Bank също има интерес към дялове в Credit Suisse, но такава сделка би отнела повече време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа