Най-луксозните покупки на диктаторите

Саддам Хюсеин притежава колекция от над 100 луксозни огнестрелни оръжия.

Лидерите харчат народни пари за задоволяване на екзотичните си капризи

Огромните разходи изострят социалното неравенство и събарят режими

Диктаторите с неограничена власт често харчат огромни суми от парите на хората за задоволяване на личните си капризи и луксозен начин на живот. От златни оръжия и яхти, до частни зоологически градини и острови, скъпите придобивки подчертават огромната пропаст между начина на живот на авторитарните лидери и по-голямата част от населението в техните страни. Тези разходи не само подкопават икономиката, но и изострят социалното неравенство, като допринасят за растежа на недоволството и нестабилността. Подобно прахосничество често е една от причините за падането на диктаторските режими, оставяйки след себе си разрушена икономика и бедно население.

Златен пистолет

Саддам Хюсеин, диктатор на Ирак от 1979 до 2003 г., е известен с любовта си към лукса и оръжията. Една от най-екстравагантните му покупки е златен пистолет. По данни на американската армия, която открива оръжието след свалянето на Хюсеин, пистолетът е направен от чисто 24-каратово злато. Цената му е около 1 милион щатски долара.

Историци твърдят, че Хюсеин притежава колекция от над 100 луксозни пистолета, много от които са инкрустирани със скъпоценни камъни. Общата им стойност се оценява на десетки милиони долари. В същото време 60% от иракското население живее под прага на бедността.

Яхтата за милиони

Мобуту Сесе Секо, диктатор на Заир (сега Демократична република Конго) от 1965 до 1997 г., е известен с охолния си начин на живот. Един от символите на неговия лукс е личната му яхта. Документите на корабостроителната компания показват, че яхтата на Мобуту е построена през 1967 г. и струва около 100 милиона щатски долара в днешни пари. Според изследванията на икономисти, сумата е  еквивалентна на приблизително 3% от БВП на Заир по това време. За сравнение, годишният бюджет за здравеопазване на страната е по-малко от 1% от БВП. Интересното е, че Мобуту рядко използва тази яхта, предпочитайки да прекарва времето си в многобройните си дворци.

Гигантски дворец

Дворецът на Чаушеску е втората по големина административна сграда в света след Пентагона.

Николае Чаушеску, диктаторът на Румъния от 1965 до 1989 г., харчи огромни суми пари за изграждането на гигантски дворец в центъра на Букурещ. Документите на румънското правителство показват, че строителството на сградата, известна като „Дворецът на парламента“, започва през 1984 г. и продължава до свалянето на Чаушеску през 1989 г. Общата стойност на строежа се оценява на 3,3 млрд. долара.

Според архитекти дворецът е втората по големина административна сграда в света след Пентагона. Площта му е 330 000 квадратни метра, а за изграждането му са използвани 1 млн. куб. метра мрамор и са разрушени около 7 кв. км от историческия център на Букурещ, включително 19 православни църкви, 6 синагоги и 30 000 къщи.

Зоологическа градина

Ким Чен Ир, лидер на Северна Корея от 1994 до 2011 г., е известен с любовта си към екзотичните животни. Тази страст довежда до създаването на лична зоологическа градина с редки видове. Записи от севернокорейски дезертьори показват, че зоологическата градина на Ким Чен Ир включва повече от 10 000 животни, предимно редки видове тигри, мечки и дори африкански слонове.

Според изследвания на еколози, поддържането на такъв брой екзотични животни в климатичните условия на Северна Корея изисква огромни суми. Експерти изчисляват, че годишните разходи за поддръжка на зоологическата градина достигат до 10 милиона долара. В същото време  около 40% от населението на Северна Корея страда от недохранване.

Скъпи автомобили

Теодоро Обианг Нгуема Мбасого, диктатор на Екваториална Гвинея от 1979 г. е известен със страстта си към луксозните автомобили. Досиета на френската полиция, които изземат част от колекцията му през 2012 г., показват, че Обианг притежава повече от 25 суперавтомобила, включително Bugatti, Ferrari и Lamborghini. Общата стойност на конфискуваните коли е оценена на 5 милиона евро.

Проучване на икономисти предполага, че стойността на колекцията от автомобили на Мбасого може да достигне 2% от годишния БВП на Екваториална Гвинея. По време на неговото управление 76% от населението на страната живее под прага на бедността. Обианг притежава и частен самолет Boeing 737, който се оценява на 38 милиона долара.

Частен остров

Робърт Мугабе, президент на Зимбабве от 1987 до 2017 г., въпреки икономическата криза в страната си позволява луксозни покупки. Една от тях е частен остров. Малайзийските медии пишат, че през 2013 г. Мугабе закупува остров Бесар в Малайзия за 5 милиона щатски долара. Според икономисти цената му е еквивалентна на годишния здравен бюджет на няколко зимбабвийски провинции. В същото време около 72% от населението на страната живее под прага на бедността. Мугабе рядко посещаваше острова, а прекарва времето си в луксозния си дворец в предградието на Хараре, известно като Синия покрив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения