Най-малко с 10% увеличават заплатите в спешното

Заплатите на медиците в Центровете за спешна медицинска помощ в страната ще бъдат увеличени най-малко с 10%, обяви здравният министър Петър Москов. С това по думите му общото увеличение на възнагражденията в този сектор от началото на мандата на правителството ще е с над 50%.

Парите ще дойдат от вътрешно преструктуриране на бюджета на Министерството на здравеопазването. Все още обаче не е направен разчет от кои точно пера ще бъдат икономисани средства за пренасочване.

Засега по линия на финансиране на ведомството се гарантира запазване на възнаграждението от 1500 лева за лекар в спешно отделение и 900 лева за сестра в спешното следващата година, както и увеличение на заплатите на работещите в националните хемотрансфузионни центрове и в държавните психиатрични болници, обясни Москов пред bTV.

Повишаване на заплатите в спешното се договори чрез колективния трудов договор в сектора, който беше преподписан наскоро. Ръст се предвижда и при заплатите на всички останали лекари, увери още здравният министър. Колективният договор все още не е подписан към настоящия момент от всички работодателски организации, но това няма връзка със заплатите и няма да се отрази на предвиденото увеличение, допълни Москов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве