Най-малко четирима души пострадаха при сбиване в парламента на Хонконг

Снимка: Twitter

Най-малко четирима души пострадаха при сбиване в парламента на Хонконг, съобщава ДПА. До размяната на юмручни удари между депутати от опозицията и поддръжници на правителството се стигнало след спор за това кой да оглави комисия в законодателния орган.

Двете страни в свадата били членове на враждуващи комитети, които се опитвали да проведат съвместно заседание. Депутатите си отправили взаимни обвинения в узурпиране на властта докато един от тях не се озовал на пода с комоцио.

Друг законодател бил с изкълчена ръка, а жена депутат се оплакала от замайване след удар по главата.

Напрежението в парламента в Хонконг се засили заради предложение за закон, който ще позволи екстрадицията в Китай. В протест срещу проектозакона миналия месец се включиха над 22 000 души.

Демонстрацията беше една от най-големите за последните години, като масовото участие в нея успя да засенчи дори честването на годишнината от събитията на площад "Тянанмън“ от 1989 година – митинг, който по традиция привлича многохилядно множество.

Според новия проектозакон правителството на Хонконг ще може да екстрадира криминално проявени лица до страни, с които няма споразумение за екстрадиция – каквато е Китай. Когато Хонконг – бивша британска колония, беше върнат на Китай през 1997 година, той не подписа споразумение за екстрадиция с Пекин заради опасения от размиване на законодателните им системи.

Според опоненти за предложения закон Китай може да използва обвинения в укриване на данъци и други икономически престъпления като претекст да съди свои критици в Хонконг.

Коментари

Задължително поле