Най-малко 21 души пострадаха при нападение с отровен газ в Сирия

Алепо, химическа атака

Най-малко 21 мирни граждани са пострадали при извършено от бунтовниците нападение със снаряди с отровен газ срещу сирийския град Алепо, предаде Асошиейтед прес, като цитира държавни медии.

По данни на ТАСС пострадалите са 37, включително жени и деца, като всички те изпитват пристъпи на задушаване в следствие на действието на хлор. Две деца са в реанимацията в тежко състояние.

Нападнати бяха търговски квартали на улица Нил, както и кварталите Ах Халидия и Джамият аз Захра.

Сирийските бунтовници отхвърлиха обвиненията на правителството в Дамаск за нападението.

Бунтовническият командир Абделасалам Абделразак заяви, че опозиционните сили не притежават отровни газове или техника, с която да ги изстрелват на разстояние. Преди да дезертира в началото на конфликта, той е служил в сирийската програма за химически оръжия. "Това са лъжи", заяви Абделразак в "Туитър" скоро след появата на съобщения за нападение в Алепо, при което са пострадали десетки.

Говорителят на бунтовниците Мустафа Седжари също отхвърли твърденията за нападение с отровен газ. Според него те са били направени след като снаряди на правителствените сили са засегнали контролирани от бунтовниците райони в нарушение на примирието, подкрепено от Русия. Дамаск се опитва да подкопае споразумението, заяви Седжари.

По данни на телевизия "Маядин", цитирана от ТАСС, при нападението с хлор са пострадали най-малко 100 души.

В миналото бунтовниците са обвинявали правителството в използване на хлор срещу контролирани от тях райони, припомня АП.

Съвместен екип на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия обвини Дамаск за най-малко две нападения през 2014 и 2015 г. и използване на нервнопаралитичния газ зарин при нападение през 2017 г., при което загинаха около 100 души.

Освен това екипът обвини екстремистката група Ислямска държава в използването на иприт през 2015 и 2016 г. Алепо беше подложен на обстрел и в четвъртък, припомня ТАСС.

Коментари

Задължително поле