Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

„Воля“ учредена с фалшиви документи (ФАКСИМИЛЕТА ОТ СЪДА)

Снимка: Архив

Повтарят се еднакви подписи и почерци

Десетки едни и същи хора са се писали и в двете партии на Веселин Марешки

Най-малко 44 едни и същи учредители имат двете партии на Веселин Марешки. Това показа преброяване и проверка на “Труд” на над 1100 декларации за индивидуално членство, внесени от “Национално движение за свобода и демокрация” и “Либерален алианс” (прекръстена сега на “Воля”) в Софийския градски съд.
Двупартийността е грубо нарушение на Закона за политическите партии (ЗЗП), за което може да бъде търсена и наказателна отговорност за съставяне на документ с невярно съдържание, представен пред съда.

Законът за политическите партии (чл. 11, ал. 1) задължава учредителите на всяка партия саморъчно да попълнят и подпишат декларации, че не членуват в друга. Формулярът е по образец, утвърден от инициативния комитет.

 

В случая с “Либерален алианс” (“Воля”) всеки от учредителите е попълнил и подписал декларация с три точки: че става член по лична воля, че приема основните принципи и цели на партията и че към настоящия момент не членува в друга.

 

С молба до СГС и разрешение от неговия председател “Труд” получи копия на всички декларации, с които двете партии са се регистрирали в съда.

Както вече писахме, сред двупартийците са членове на семейството на Марешки и Гергана Желязкова Славова (Стефанова), която се води първият председател на “Воля” (тогава “Либерален алианс”), преди Марешки да я оглави официално през 2012 г.
“Труд” се натъкна на още десетки еднакви имена и лични данни в двете партии – общо 44 двойки декларации.

 

Отделно проверката показа очевидни фалшификати в документите, с които е регистрирана “Воля”. Така например с един и същи почерк и един и същи подпис са попълнени две декларации на хора, които, видно от личните данни, са родственици. В други случаи едни и същи хора даже са попълнили по две декларации с едни и същи лични данни и така са преброени два пъти. Отделно още десетки са декларациите, попълнени с напълно сходни почерци.

Законовото изискване е за най-малко 500 учредители. “Либерален алианс” (”Воля”) внесли 581 декларации. Освен 44 двупартийци “Труд” установи още над 40 декларации с явни нарушения на закона. Валидните учредители със сигурност са под минимума, а това според няколко изтъкнати експерти, до които вестникът се допита, е основание прокуратурата да поиска от съда анулиране на регистрацията на партията. В светлината на тези факти проверката на “Воля”, която вече се извършва от държавното обвинение по сигнал на ЦИК, изпратен след запитване на “Труд”, би следвало да включи и сериозна графологична експертиза.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Колкото и мръсотии да изкарвате на тоя неграмотен мошеник, стадото пак ще гласува за него. Щото им продава скапан бензин с няколко стотинки по-евтино. Ей толкова струва гласа на говедото .

  2. ТРУД и други нападат Марешки. Нищо 4удно, китаиско правило гласи: Хората замерят тези дървета дават (имат) плод.

  3. Партия не може да бъде заличавана с основания като неправилна регистрация,след влязло в сила съдебно решение.Марешки да черпи медиите за безплатната реклама.

  4. Защо сега установяват факти, който са били явни още когато е регистрирана партията. Марешки не е от вчера в публичното пространство, а и в политиката? Защо сега? Може би защото набра скорост, която някои не очакваха? Няма да са около 5-6 %, а ще са повече и това явно ощетява големите. То и с ДОСТ ще има изненади и тогава ще се държат както ни лук видели, ни лук мирисали. Очакваха, че двете, явно етнически, партии ще се елиминират взаимно, но ако и двете съберат нужните 4 % тогава? Няма място за етнически партии и да берат греха тези, които го допуснаха.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.