Най-младите състезатели палят огъня на Балетната олимпиада 2018

За официалното откриване на 15 юли във Варна пристига председателят на НС Цвета Караянчева, патрон на най-престижния Международен конкурс в света

Най-младите балетни надежди ще запалят огъня на 28-ия Международен балетен конкурс. Елитът на балетния свят се събира край откритата сцена, за да види надпреварата между кандидатите за най-ценените балетни награди в света – наградите от Варна. В журито, водено от иконата на танца проф. Владимир Василиев от Русия, влизат балетмайстори от цял свят, педагози, директори на оперни театри.

Сред тях са лауреатите от конкурса Лойпа Араухо от Куба, доц. Ясен Вълчанов от България, Ерик Вю-Ан от Франция. Официален старт на Балетната олимпиада 2018 на 15 юли в Летния театър ще даде председателят на НС Цвета Караянчева, патрон на конкурса. В него ще се състезават над 150 млади надежди на балета от най-добрите школи от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Международният балетен конкурс се провежда в три тура до 30 юли. След обявяването на наградите на Гала концерта на 29 юли ценителите очакват с нетърпение супер гала концерта „Среща на поколенията“ , когато на една сцена ще танцуват досегашни призьори и най-новите лауреати.

Паралелно с конкурсната програма по време на Балетната Олимпиада ще се проведе и традиционната Международна лятна балетна академия. Над 100 млади балерини и балетисти ще шлифоват уменията си в танца в нейните класове. Сред преподавателите ще бъде прима балерината и лауреат от Варна 1990 г. Диляна Никифорова, която ще сподели тънкости в изпълнението на класически балетни вариации с участниците.

Коментари

Задължително поле