Най-много големи къщи изграждат във Варна

Най-голям е делът на новопостроените къщи (69,8%), следвани от жилищните кооперации (22,7%).

Най-масова е стоманобетонната конструкция

Двустайните отново са предпочитани

Столицата е на първо място по апартаменти, които излизат на пазара

Най-много големи еднофамилни къщи и апартаменти с 5 и повече стаи са изградени в област Варна, показват данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2020 г. За периода в морската столица са въведени в експлоатация 40 жилища с поне 5 стаи. На второ място е област Бургас, където на пазара са излезли 33 големи къщи и апартаменти. Третата и четвъртата позиция с равен резултат заемат Пловдив и София-област с по 27 жилища с поне пет стаи, които са въведени в експлоатация.

Челната петица се допълва от София-столица, където завършените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са 16.

На шесто място по строителство на големи къщи и апартаменти е област Габрово, където за едно тримесечие са въведени в експлоатация 10 такива жилища. Във всички останали области в страната завършените жилища с поне 5 стаи са по-малко от пръстите на двете ръце.

София е лидер по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В София за три месеца в експлоатация са въведени 993 апартаменти и къщи. На второ и трето място са областите Варна и Бургас, където са завършени съответно 739 и 475 жилища.

Челната петица се допълва от Пловдив и Стара Загора, съответно с 340 и 146 жилища, въведени в експлоатация през тримесечието. След това в класацията са областите Враца (132), Русе (82), Пазарджик (81) и Благоевград (75). Десетото място си поделят София-област и Велико Търново с по 69 завършени домове. Оказва се, че сериозна строителна активност има в доста градове от страната.

Но има и райони в страната, които се развиват доста бавно. Например в областите Видин и Монтана са въведени в есплоатация само съответно две и едно жилища през тримесечието.

В южната част на страната строят много повече от северната, показват данните на НСИ. В Северозападния район на България въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са само 172, а в Северния централен район - 204. Докато само в Южния централен район новите домове са 547, което е над 45% повече от двата северни района взети заедно. В Югозападния район (където влиза София) строителството е още по-активно като за три месеца са въведени в експлоатация 1190 жилища.

Когато купуват имот, в който да живеят, хората търсят предимно апартаменти с повече стаи. При покупката на жилище с цел инвестиция обаче повечето се насочват към двустайните. През тримесечието завършените двустайни жилища са 1374 като отново стават фаворити на пазара, след като имаше периоди, в които най-много бяха тристайните. Двустайните жилища са 37,5% от всички излезли на пазара през тримесечието, а тристайните са 1298 и имат дял от 35,5%. Четиристайните къщи и апартаменти пък са 398 и изпреварват едностайните, които са 339.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през тримесечието е 766, а новопостроените жилища в тях са 3660. На годишна база сградите са със 104 повече, или с 15,7%, а жилищата в тях се увеличават с 1317, или с 56,2%. Това показва нарастващата строителна активност в страната в резултат на увеличения интерес към новите жилища.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 81,3%, с тухлена - 16,5%, с друга - 1,8%, а с панелна - 0,4%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (69,8%), следвани от жилищните кооперации (22,7%). На годишна база се увеличава броят както на новопостроените къщи, така и на новите жилищни блокове.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през тримесечието е 318,2 хил. кв. м, или с 51,5% повече в сравнение със същия период на миналата година, а жилищната площ се увеличава с 52,5% и достига 232,1 хил. кв. метра. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 89,7 кв. м на 86,9 кв. м. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Разград - 137,6 кв. м, и Силистра - 135,3 кв. м, а най-малка - в областите Велико Търново - 62,5 кв. м, и Монтана - 57 кв. метра.

Прогноза за 2021 г.

Цените на имотите ще продължат да растат

“Какви ще са цените на имотите у нас през следващата година зависи от действията на Европейската централна банка. Вероятно пазарът ще бъде облагодетелстван от разхлабената монетарна политика в Европа, цените ще останат стабилни и дори могат да продължат да растат”. Това смята Георги Павлов от компания, която внедрява нови технологии на пазара на имоти.

У нас пазарът на недвижими имоти вече е възстановен на 90% след удара от пандемията. “Пазарът е в много добра кондиция, независимо, че много анализатори очакваха, че той ще понесе по-голям шок. Основната причина за спокойствието са банките. Те постъпиха по един неочаквано атрактивен за клиентите начин”, казва Георги Павлов.

Според Павлов коронавирусната криза увеличава интереса към къщите в страната, но предлагането все още не е съобразено с рязката промяна в търсенето, което расте над два пъти. Експертът смята, че тази тенденция ще се запази и предупреди, че ако един имот е много евтин, то има причина за това. “Коронакризата не доведе до нови тенденции, а по-скоро ускори съществуващите”, казва Георги Павлов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти