Най-много пътуваме до Гърция и Турция

Най-много посетители в родните курорти пристигат от съседните страни, показват данните на статистиката.

В България за екскурзии и почивки пристигат основно съседите

Стягаме куфара повече за гости при роднини и приятели, отколкото за ваканция

Българите пътуват най-много към Турция и Гърция. Тенденцията от последните години се запазва и през април. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ). През пролетния месец с 2,4 на сто са се увеличили пътуващите спрямо четвъртия месец на 2018 г. Отново най-голям остава броят на тези, които пътуват не с цел ваканция или заради командировка, а за да гостуват на роднини или приятели, да посетят културно събитие или тъй като учат в чужбина. 42,1 на сто от всички, които са стегнали куфарите зад граница, са именно такива.

На второ място се нареждат българите, които пътуват в чужбина със служебна цел. През април всеки трети от пътуващите е бил зад граница заради командировка или бизнес среща. Всъщност най-малко от тези, които стягат куфарите са реалните туристи, които отиват в чужда страна с цел ваканция или екскурзия. Делът им през април е бел 28,4%, показват данните на статистиката.

През април в чужбина са пътували 620 000 българи. Увеличение има на воаяжите към Испания, Франция, Гърция, Австрия, Германи и Турция. Спад на интереса на българите има към Северна Македония, Великобритания, Нидерландия и Полша.

Освен до съседните страни Турция, Гърция, Сърбия, Румъния и Северна Македония, българите пътуват най-много до Германия, Италия, Австрия, Испания и Великобритания, сочат още данните на НСИ.

В същото време у нас като туристи най-много пристигат гости от страните-членки на Европейския съюз, като те са повече от половината гости у нас, показва статистиката. Положителното в статистическите данни е, че страната и е посрещнала със 110 хиляди повече гости в сравнение с българите, пътували зад граница. Ръстът през април на посещенията на чужденци у нас, спрямо същия месец на 2018 г., е 4,2 на сто. 39 на сто от посетителите у нас, пристигат с цел туризъм.

Най-много се е увеличил броят на гостите от Германия, Гърция, Румъния и Великобритания. Спад на интереса към родните градове и забележителности се отчита от страна на поданиците на Франция, Австрия, Италия и Полша. Статистиката отчита и ръст на интереса към България на сръбските граждани, като увелчението е с 15 на сто спрямо предходния април.

Най-много от туристите, които посещават страната ни, са от съседните страни, показват още данните на НСИ. Най-много са гостите от Румъния - 173 хиляди от общо 710 хиляди посетители чужденци. След тях се нареждат пътниците от Турция, Гърция, Сърбия и Северна Македония. В челната десетка са още Германия, Украйна, Великобритания, Полша и Италия.

Коментари

Задължително поле