Най-после свобода в Сидни

Но това не важи за всички, а само за ваксинираните

Акцент – 106 дни тежък локдаун

След 106 дни тежък локдаун Сидни и цял Нов Южен Уелс могат да си отдъхнат. Но новата свобода не важи за всички, а само за ваксинираните. Ето на какво могат да се радват те: Австралийската стратегия в борбата срещу пандемията дълго време беше модел за подражание. Но силно заразната мутация Делта нанесе доста щети. Най-тежко засегнат беше щатът Нов Южен Уелс на Източното крайбрежие - а с това и метрополията Сидни. Те дълго време "боледуваха" тежко - често там регистрираха по над 1500 новозаразени дневно. Затова властите предприеха драстични мерки: в края на юни общественият живот в Сидни и в целия щат на практика спря. Заради коронавируса гражданите имаха право да напускат домовете си само в изключителни случаи, при това без да се отдалечават на повече от 5 километра.

Все повече хора обаче се ваксинират, тъй че броят на новите зарази в щата вече спада. Миналата седмица над 70% от хората там вече са били имунизирани с две дози ваксина, тъй че след 106 дни локдаун, ограниченията бързо започват да отпадат. Делът на ваксинираните за цялата страна е около 62%.

Вдигането на ограниченията беше посрещнато от медиите с възторжени възгласи. Някои заговориха за "Деня на свободата!". Само че нововъведените свободи се отнасят единствено до хората с пълна имунизация. В Сидни, както и в целия щат Нов Южен Уелс, ваксинираните отново ще могат да се събират на открито на групи до 30 души. В затворени помещения - до 10 души. В стадионите и зоологическите градини засега могат да влизат максимум по 5000 души.

Пред много магазини начаса се образуваха големи опашки. И интересът към фитнесите е голям. Фризьорите в града също не могат да смогнат. "Това е велик ден за нашия щат!", възкликна премиерът на щата Доминик Пиротет. И добави, че след "100 дни кръв, пот и липса на бира" сега хората са заслужили да си отдъхнат.
От 25 октомври отварят врати и училищата в Нов Южен Уелс, а следващите облекчения ще бъдат въведени, когато се ваксинират над 80% от жителите на щата. В съседния щат Виктория, където се намира милионният град Мелбърн, все още се бори срещу мощната инфекциозна вълна.

Общият брой на инфекциите в 25-милионна Австралия от началото на пандемията е 127 000. Досега около 1430 души са починали от Ковид-19.

Със съкращения от Дойче Веле

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят