Най-сетне и "Танго" в Операта 

Отлаганата поради пандемията балетна премиера на Софийската опера "Танго" ще се играе на 14, 15 и 16 май. Хореографията върху музиката на аржентинския композитор Астор Пиацола е на Светлин Ивелинов. 
В спектакъла участват: Марта Петкова, Кристина Чочанова- Иванова, Никола Хаджитанев, Джон Абенанти, Боряна Петрова, Венера Христова,  Емил Йорданов, Цецо Иванов, Александър Александров, Кристиан Манев, Никола Арнаудов, София Цуцакова- Абенанти, Вяра Иванчева, Милена Тодорова, Елена Петрова, Мина-Василия Стоянова, Теодор Воденичаров, Георги Аспарухов и Георги Банчев. Асистент хореограф е Антоанета Алексиева, сценограф – Борис Стойнев, Художник на костюмите – Християна Михалева-Зорбалиева, Репетитори – Мария Илиева, Ясен Вълчанов и Трифон Митев.

На 11 март светът отбеляза 100 г. от рождението на Астор Пиацола в Буенос Айрес. Още на 18 години влиза в състава на оркестъра на Анибал Троило, който е сред най-славните танго оркестри за всички времена. С творбата си „Буенос Айрес“ от 1953 г. Пиацола слага началото на нова ера в тангото с елементи от джаз, разширени хармонии и дисонанс. Астор Пиацола  въвежда инструменти, които не се използват в традиционното танго, между тях флейта, саксофон, електрическа китара, електронни инструменти и пълен комплект джаз - рок барабани.

Балетът „Танго“е под патронажа на Н.Пр.Алфредо Нестор Атанасов, Посланик на Република Аржентина в България. За балета „Танго“ той споделя: „Смятам, че думата „магия“ определя тангото най-точно. Танцът е възникнал около 1800 година в най-бедните и неприветливи райони на Буенос Айрес. Те са населявани предимно от аржентинци, но и от хора от африкански, индиански и карибски произход. И тогава тангото се превръща в своеобразно отражение на живота на онези, които са обитавали Буенос Айрес. Смятам, че точно в това е магията на тангото и затова ни привлича така силно. В отношението на българската публика усещам голям интерес към аржентинската култура и по-специално към тангото. В България има много школи, в които се преподава танца, а има и музиканти, които свирят танго. 

Следователно смятам, че балетът "Танго" ще бъде истинско културно събитие, а ние аржентинците ще сме вечно признателни, че толкова далеч от родината ни, вие ще отдадете почит на композитор от величината на Астор Пиацола.“

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства