Намаляват случаите на мъртви делфини по българското крайбрежие на Черно море

Снимка: Архив

По-малко регистрирани случаи на изхвърлени мъртви делфини по българското крайбрежие на Черно море са констатирани от началото на 2019 г. спрямо предходни години, показват данните на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас и Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. От началото на 2019 г. до настоящия момент по актуална информация от страна на РИОСВ - Бургас и Варна общият брой регистрирани мъртви китоподобни е 38 екземпляра, като сред тези случаи няма такива със следи от човешка намеса, насочваща към умишлено умъртвяване. За сравнение, през същия период на 2015 г. са регистрирани 41 екземпляра, 2016 г. – 150, 2017 г. – 81 , а през 2018 г. – 74 екземпляра. Тези данни показват тенденция за трайно намаляване на броя на изхвърлените мъртви делфини по българското черноморско крайбрежие.

В Черно море се срещат три вида делфини – обикновен делфин, муткур и афала. Те са защитени видове съгласно българското законодателство, като за тях се забранява обезпокояване, преследване, улавяне, убиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри.

На основание Закона за опазване на околната среда във връзка с прилагането на Закона за биологично разнообразие е издадена Инструкция за взаимодействие при случаи на изхвърлени китоподобни по българското черноморско крайбрежие. Тя регламентира административните процедури, реда и начина за осъществяване на ефективно взаимодействие между държавните и общинските органи, научни институции и неправителствени огранизации по отношение на случаите на изхвърлени на сушата китоподобни.

С цел да се проучат възможните причини за наблюдаваната през 2016 г. необичайно висока смъртност на делфини по българското черноморско крайбрежие и в резултат на взаимодействието между институциите през септември 2016 г. бяха събрани две тела от видовете обикновен делфин и муткур в подходящо състояние за извършване изследвания, именно в ненапреднал стадий на разлагане – във фаза 2-2,5 до 3 по скалата на MEDACES. През ноември същата година МОСВ организира извършване на аутопсия и постмортални изследвания, като по препоръка на Секретариата на ACCOBAMS (Споразумението за опазване на китоподобните бозайници в Черно море, Средиземно море и съседната акватория на Атлантическия океан) ангажира едни от най-добрите специалисти в Европа - д-р Сандро Мазариол (Dr. Sandro Mazzariol), асистент професор от Университета в Падуа, Италия, Департамент по сравнителна медицина и биология, и координатор на екипа за спешно реагиране и действия с изхвърлени китоподобни (Cetaceans Strending Emergency Response Team /C.E.R.T./) към същия университет, и д-р Чинция Четеллеге (Dr. Cinzia Centelleghe), асистент от същия университет, специалист по морбиливирус по делфините и други инфекциозни заболявания. Събрани бяха проби за изследвания за жизнена история, хистология, вирусология (морбили, бруцелоза), паразитология (токсоплазма), биотоксини и други свързани анализи, които бяха анализирани в лаборатория на Университета в Падуа. Постморталните изследвания подкрепиха хипотезата за вирусно заболяване сред китоподобните в Черно море, тъй като и при двете животни резултатите за наличие на морбиливирус по китоподобните (CeMV) бяха положителни. Това е първото доказано съобщаване на морбиливирус по китоподобните, регистриран в Черно море след 1994 (Birkun et al., 1999).

През последните години силно увеличен брой на изхвърлени делфини се наблюдава през летните месеци (с пик през юли 2016 г. и август 2015 г.). Това явление - т.нар. феномен „необичайно смъртно събитие“, се наблюдава по същото време по турското крайбрежие на Черно море и по италианското крайбрежие на Йонийско море.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България