Намаляват таксите за преводи към чужбина

Обмислят обща основа за облагане с корпоративен данък

Оценяват готовността ни за Банковия съюз

Таксите за банкови преводи на суми в евро от България към другите страни от ЕС ще бъдат намалени до нивото на таксите за левови преводи вътре в страната. Освен това ще има и по-ясни правила за превалутиране, ако например превеждате пари от левова дебитна карта към страна от еврозоната за да си поръчате нещо по интернет. Това ще стане с приемането на регламент на ЕС за трансграничните преводи. По време на българското председателство на Съвета на ЕС беше постигнато споразумение за мандат за преговори с Европейския парламент (ЕП) за приемането на регламента. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП.

По време на българското председателство беше постигнат компромис по предложението за създаване на паневропейски персонален пенсионен продукт, каза Горанов. Идеята е да има единни правила за доброволен пенсионен продукт, така че българи да може да се осигуряват за пенсия във фондове в Германия или Австрия. Продуктът може да излезе на пазара след 3-4 години.

В ЕКОФИН се обсъжда и въвеждането на единна данъчна основа при облагане с корпоративен данък в ЕС. Министър Горанов обаче не е оптимист, че скоро ще се постигне компромис по тази тема. Решенията за данъчното облагане се взимат единодушно от страните членки. Но някои държави имат данъчни облекчения, от които не искат да се лишат.

На заседание на Еврогрупата, в която влизат финансовите министри от еврозоната, късно вчера беше разгледана кандидатурата ни за едновременно влизане в Банковия съюз и в “чакалнята за еврото” (механизма ERM-2). Оценката за нашата готовност да влезем в Банковия съюз може да отнеме от 6 до 12 месеца. Очакваме от нашите партньори от еврозоната ясен ангажимент, че ако последното условие за членство в Банковия съюз бъде изпълнено, няма да има по аналогия с Шенген, неформални и не по правилата аргументи срещу влизането ни в ERM-2, които да оставят в нас впечатлението, че сме третирани неравно с другите държави, каза министър Горанов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес