На 20 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 20.01.2020

Властелинът на екрана 100 г. от рождението на гения на киното Федерико Фелини

Предотвратиха опит за бягство от затвор край Амстердам

Филтрите за комини дават чист въздух на София Ефективността им е 80% и се усеща веднага. 100 устройства са спестили 1.5 тона вредни емисии за по-малко от година, предстои монтажът на общо 2000

Водата за Перник – без риск за София Вместо да източват язовира, ще захранват града

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 януари 2020

Емил Димитров: Да се прекара водата от „Мало Бучино“ до Перник е едно изключително голямо начинание

За демократите обвиненията срещу Тръмп са неоспорими Президентът играе голф във Флорида

Купуваме летни ваканции у нас с 40 на сто намаление

АТАКА с 5 въпроса към БСП за вота на недоверие

Тенис под дима от пожарите

Повече пари за реклама на наше вино в Китай Увеличават помощта само за бутилки със защитено наименование или произход

Путин се похвали с напредък по Либия Конференция в Берлин събра над 10 световни лидери

Светлинно шоу и реч на Джонсън в чест на Брекзит На 31 януари ще бъде пусната и специална монета

Нанков: До 2 месеца ще приключат голяма част от аварийните ремонтите на ВиК мрежата в Перник

Аварийният ремонт на старата пречиствателна станция и водопреносната мрежа в Перник се очаква да приключат до 2 месеца. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Перник, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Ще бъдат изградени нови утаители, нови помпи и нова връзка между старата и новата пречиствателна станция.

„Министерският съвет вече отпусна средства за цялостна реконструкция, за да може да гарантираме на перничани, че дори при мъртъв обем на язовир „Студена“, водата ще има всички необходими качества за питейно-битово водоснабдяване“, обясни заместник – министър Нанков.

Той подчерта, че аварийният ремонт на пречиствателната станция е продължение на ремонта, започнал преди една година. Със средства от Световната банка са били подменени филтрите на утаителите. Голяма част от предприетите действия са били предвидени да бъдат извършени по големия проект, финансиран с европейски средства, но сега тези дейности ще бъдат извадени от проекта и ще се направят аварийно, за да може перничани да имат подменена ВиК инфраструктура в спешен порядък.

„Батановският водопровод“ също ще бъде изключен от големия проект и ще бъде финансиран с отпуснатите 35 млн. лева от правителството.

ВиК – Перник трябва да спази ангажиментите си и големият проект – за 120 млн. лева, да бъде реализиран до 2 години, стана ясно от думите на Нанков. След изпълнението му Перник и Радомир ще имат изцяло нови водопроводи, канализация и пречиствателни станции за питейни води. Балансът на водните количества в язовира е ангажимент на други институции, уточни още заместник – регионалният министър.

Той призова община Перник максимално бързо да възложи дейностите, начертани в аварийния план за излизане от кризата и да се помисли за по-оптимален режим, защото след първоначално въведения вариант на двукратно спиране на водата, авариите по и без това остарялата ВиК инфраструктура на града са се удвоили.

„Едновременно с всички предприети действия по аварийния ремонт, се търсят и нови водоизточници по „Витошкия водосбор“ към язовир „Студена“, допълни Николай Нанков. Той уточни още, че направеният ремонт на стената на язовира е имал за цел да гарантира съществуването му и неговата безопасна експлоатация. По думите му ремонтът е направен изключително качествено при спазване на всички правила и стандарти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.