Наплив на боксьори за „Странджа“

Въпреки пандемията наплив от боксьори има за турнира „Странджа“. До момента са заявени състезатели от 41 държави от цял свят, включително от Русия, САЩ, Панама, Грузия, Ирландия, Чили...Надпреварата е от 23 до 27 фувруари в зала „София“, но публика няма да има от мерки за сигурност. А интересът е провокиран от факта, че два месеца по-късно предстои първата олимпийска квалификация в Лондон. И българският турнир ще бъде част от подготовката за квотите.

Всъщност състезанието в британската столица се подновява там откъдето е спряло през март 2020-а заради пандемията. Така европейският шампион Даниел Асенов остана само на победа от визана за Токио в категория до 52 кг. Други пък, като световната и европейска шампионка Станимира Петрова, не успяха да се качат на ринга дори и за един мач. Но още от миналата година българката знае съперничката си в категория до 57 кг, а тя е полякиня.

За първи път в историята на бокса се случва състезание да трае цяла година, което предизвика недоволство у всички страни-участнички. Още повече, че замени на състезатели поради заболяване или травма, не се позволяват. В такива ситуации следва служебна загуба.

За щастие всичките ни боксьори са здрави и са на лагер. Мъжете тренират на Белмекен, а с тях е и Станимира Петрова. Истинска зимна картина посрещна националите на високопланинската база, като още в ранни зори те бяха изненадани с разхождащ се под прозорците им... елен.

А иначе базата е пълна със състезатели, които се подготвят за решителните олимпийски квалификации. Боксьорите тренират заедно с националите на Молдова. С нашия тим са и двама кубинци, които вече имат български паспорти и на „Странджа“ ще защитават цветовете на България. Хавиер Диас ще боксира в категория до 57 кг, а Йордан Морехон – в тежка над 91 кг. При тежките на ринга в зала „София“ ще се качи и Петър Белберов, който спечели купа „Странджа“ през 2018-а.

Провоепидемичните мерки на „Белмекен“ остават в сила и досега. До базата не се допускат външни лица, като всички спортисти, за да се регистрират трябва да представят отрицателен PCR тест.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт