Напоследък Петър Христов бил притеснен, че го разследват

Дни преди да бъде убит бизнесменът Петър Христов бил сериозно притеснен, че спецслужби го разследват. Дори споделил пред свои приятели, че срещу него активно се събира информация в МВР и ДАНС.

„Знам, че срещу мен има много информация и справки. Страхувам се да не ме вкарат в затвора. Но за какво могат да ме осъдят? За корупция…?”, питал се пред свои приближени Христов.

Познати на крупния бизнесмен разказват още, че той често и на публични места изтъквал, че то е помогнал и благодарение на него са направени разкритията срещу „Наглите” и „Килърите”.

„След като потвърдиха доживотната присъда на великотърновския бизнесмен Георги Вълев от „Килърите” приз декември, пред журналисти той крещеше: „Спонсорите на ГЕРБ са виновни!”, припомнят приятели на Петър Христов.

Жителите на великотърновското село Самоводене, където Христов е израснал и където живее майка му Момка Манолова, още не могат да повярват, че никога вече няма да видят предприемачът.

„С Петър се познаваме от деца. Съученици сме и сме израснали заедно. Семейството му имаше голямо стопанство с животни, земеделски земи. От малък беше непрекъснато във фермата и по нивите. Беше много работен”, разказва кметът на Самоводене Николай Милаковски.

Самият Милаковски също е бивш военен и също е завършил Сержантското училище в Горна Оряховица "Георги Измирлиев". Когато разформировали Транспортни войски, където служел Милаковски, Петър Христов му подал ръка и го назначил в своята фабрика.

"Той сам реши да се откаже от военната служба и се залови с бизнес. Постигна много.Преди 15 години, работих при него във фабриката, преди да стана кмет. Не съм имал намерение, но когато съкратиха Транспортни войски, първата ми реакция беше да се обадя на Петър Христов, който ме взе на работа и след това на изборите се кандидатирах и станах кмет.И когато стана богат и имаше власт, не се самозабрави. Поне два пъти в месеца идваше да види майка си в Самоводене и не пропускаше да се отбие в кметството”, разказва Милаковски.

Управникът сподели още, че Христов е направил много за Самоводене. Преди година дал 14 000 лева, с които била изградена модерна детска площадка. Инвестирал в обновяването на читалището и в създаването на Център за работа с деца и младежи преди 3 г.Направил и основен ремонт на местния стадион за около 100 000 лева като били изградени нови трибуни, седалки, съблекални.

В родното село на убития бизнесмен обмислят да бъде обявен ден на траур. Определена дата обаче все още няма. Не е известно и за кога ще бъде обявено поклонението и къде ще бъде погребан Петър Христов.

„Преди малко бях при майка му, нищо още не е ясно, тепърва близките ще го решават. Научих страшната вест в понеделник към 11 часа и бях потресен. Не посмях да обезпокоя майката на Петър Христов - Момка Манолова. На два пъти тръгвах към тях, два пъти се връщах", сподели Милаковски.

По думите му, майката на бизнесмена се държи след тежката загуба, която я е сполетяла.

Втори ден показният разстрел на бизнесменът Петър Христов е най-обсъжданата тема във Велико Търново.

"Според една от версиите, убийството му е заради разкриването и осъдителните присъди на "Килърите". Интересното е, че днес /б.а.9 януари/ Георги Вълев има рожден ден и навършва 60 години. Ако той е поръчител от затвора на покушението срещу Петър Христов, си е направил подарък за юбилея. А и дори Вълев да е в дъното на това и дори да си признае, нищо не губи,защото вече има постановена доживотна присъда", коментират търновци.

Жители на старата столица допълват, че след като мощният предприемач Георги Вълев се озова зад решетките, се е отворила ниша, която бързо била заета от разнородния бизнес на Петър Христов и брат му Димитър Манолов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България