Направиха на решето Къро в Южна Африка (обзор)

Красимир Каменов-Къро.

Разстреляли жена му и още двама българи

Децата оцелели, били на училище по време на покушението

Разследват се няколко версии

Красимир Каменов - Къро, съпругата му и още двама души са били разстреляни в къща в Кейптаун, Южна Африка. От местната полицията съобщиха, че жертва на килърите са двама мъже и две жени на възраст между 40 и 50 години, смята се, че и четиримата са българи. Телата им с многобройни прострелни рани са били открити вчера около 8.20 ч. сутринта в къщата, в която живеел Къро в баровското предградие Констанция. Децата на семейството не са пострадали по време на покушението, убийците са избрали момент, когато те са били на училище.

“Полицията беше извикана на местопрестъплението, след като бяха открити мъртвите тела”, съобщи говорителят на Южноафриканската полицейска служба (SAPS) полковник Андре Траут. Според непотвърдена информация, българското посолство в ЮАР не е било уведомено веднага по официалния ред за смъртта на четиримата сънародници, но е поддържало през целия ден вчера връзка с разследващите органи. Цялата информация, която дипломатите са получили, е предадена веднага на Външно министерство. Огледът на мястото на убийството е продължил вчера до късния следобед. Версиите са няколко. Повечето от тях са свързани с врагове на Каменов в България, където той е заподозрян за поръчител на няколко убийства. Тепърва ще се проверява законния и сенчестия му бизнес, както и връзките му с местни мафиоти. Полицията в Кейптаун не изключва нито един мотив, включително и въоръжен грабеж, каквито често стават в ЮАР. Главният прокурор Иван Гешев коментира четворното убийство: “Мисля, че бях категоричен още преди 2 години - това, което се случва и се прави с българската прокуратура и българската съдебна власт, ще доведе и до бум на престъпността, връщаме се в мутренските години”.

Полицията в Кейптаун блокира целия район, докато търси следи, оставени от килърите в имота на Къро.

Разследваха го за „завладяната държава“ 

Открит бе списък с полицаи и магистрати “вредители”

Името на Красимир Каменов-Къро изплува на нова сметка само преди 3 месеца, когато бе задържан неговият приближен Дилиян Георгиев, известен в подземния свят като наркопласьор и изнудвач.

При обиските в дома на Георгиев в началото на март бяха открити наркотици и списък с имена на полицаи и магистрати, наречен “вредители за уволнение”. Част от тях бяха на служители от закритата спецпрокуратура и новите им длъжности, на които са предназначени. Намерени бяха също паметни бележки, разпечатки от имейли и флашки, на които Георгиев, вероятно в битността си на професионален изнудвач, е записвал свои разговори с Къро, самозвани журналисти и други заговорници. В тях те обсъждат как да отстранят “вредителите”, какви връзки да използват с политици, пари на обвиняеми като “Цецо от Белград”. От разговорите ставаше ясно и че за отстраняване шефа на отдел “Убийства” в Дирекция на полицията Михаил Наумов вече са събрали 400 000 лева.

“Това е нещото, което вие в медиите наричате “завладяна държава”, каза тогава Гешев, а прокуратурата образува две дела срещу Къро и мутрите му - едно за търговия с влияние и второ - за поръчковите убийства, за които е заподозряна бандата. За издирване бе обявен Антон Иванов - Тони Парфюма, който бе хванат в Испания, но местните власти отказаха да го екстрадират.

Една от знаковите фигури на ВИС

Бил дясната ръка на Таки дълги години

Приватизира паркинги и борса

Къро е издирван от Интерпол като заподозрян за поръчителство на убийство.

Красимир Каменов-Къро е от легендарните имена в силовата групировка ВИС. Дълго време той беше смятан за дясната ръка на Христофорос Аманатидис-Таки. От години обаче двамата са в обтегнати отношения отношения, заради което Таки живее в Дубай, а бившият му приятел - в ЮАР, където и беше убит.

Каменов е заподозрян като поръчител на 5 убийства - на Марчело Доковски, шеф на “Паркинги и гаражи”, на боса от ВИС Мето Илиенски, на “Братя Византийци” - Радослав и Николай Бикови и на бившия полицай Любомир Иванов.

За последното Къро се сдоби с обвинение и беше обявен преди 2 месеца за издирване от “Интерпол”. Фирмите, пряко или косвено свързани с Къро, контролират редица паркинги в София, включително този пред Централна гара. През 2007 г. Каменов приватизира борсата за плодове и зеленчуци в Слатина, където преди 3 г. полицията залови половин тон кокаин.
Името на Къро често е свързвано с международен трафик на дрога, но това никога не беше доказано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право