Нарастват инвестициите в биотехнологични площи

Все повече средства инвестират в сгради, подходящи за фирми от сферата на науката.

Вниманието е към науката

Вирусът Covid-19 засяга хотелите, търговските центрове и домовете за възрастни хора, но пандемията дава допълнителен стимул на собствениците, отдаващи имоти на биотехнологични, фармацевтични и други компании от сферата на естествените науки, пише Уолстрийт джърнъл.

Собствениците на подобни имоти доскоро правеха бизнес с компании, работещи по здравни проблеми като диабет и рак. Сега те регистрират силно търсене от компании, търсещи лечение на Covid-19. И докато политиките за работа от вкъщи ограничават търсенето на офис площи, работата в лабораторни условия не може лесно да бъде пресъздадена от разстояние.

Милиарди долара се насочват към сектора от правителства, дружества за рисков капитал и други частни източници. Alexandria Real Estate Equities, най-големият тръст за инвестиции в недвижими имоти в сферата на естествените науки в САЩ, набра наскоро 1,1 млрд. долара чрез ново предлагане на акции.

Други големи имотни компании с бизнес в областта на науките за живота добавят нови площи към вече притежаваните от тях. BioMed Realty продължава със строителството, което ще добави още 232 хил. кв. м към съществуващия є портфейл от малко над 1 млн. кв. м на пазари като Бостън, Сан Диего и Сиатъл.

В някои градове без големи хъбове за естествени науки предприемачите опитват да променят това. В Чикаго дружество начело с Trammell Crow финализира през юни придобиването на терен за строителството на 16-етажен център в областта на естествените науки на стойност 250 млн. долара, наречен Fulton Labs. Строителството вече е започнало.

Предприемачи обаче предупреждават, че има високи разходи и скрити усложнения в строителството на площи за научни и медицински изследвания. Сградите се нуждаят от усъвършенствана вентилация, газопреносни и водопреносни системи.

Коментари

Задължително поле