Нараства желанието за покупка на имоти

Подходящ момент

Ситуацията е като преди пандемията

Нараства желанието на хората да купят недвижим имот, показва традиционна анкета на Националния статистически институт (НСИ) сред населението. Анкетата отчита подобрение в намеренията на хората за извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба - за “покупка на кола”, за “покупка или построяване на жилище (вила)” и за “подобрения в дома” през следващите 12 месеца.

Намеренията на хората да купят апартамент, къща или кола през следващите 12 месеца са нараснали почти до нивото от 2019 г., последната година преди пандемията от COVID-19. В разгара на пандемията желанието на хората да купуват вещи за дълготрайна употреба рязко намаля, но след това нарасна до рекордно ниво в средата на 2022 г. заради изключително високата инфлация. Сега желанието на хората да купуват имоти и коли отново нараства.

Сред причините за това е подобрение на общата оценка на хората за условията за спестяване при настоящата икономическа ситуация в страната, като има и известна положителна промяна в очакванията им за следващите 12 месеца. Това води до повишаване на увереността на хората, че сега е добър момент за покупка на имоти и коли.

Хората виждат, че през последните 12 месеца продължава покачването на цените, но ръстът им е по-малък спрямо рекордите през 2022 г. Същевременно и инфлационните очаквания на хората за следващите 12 месеца са по-слабо изразени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти