Наркомулета пренасяли десетки капсули с кокаин в стомасите си от Доминикана

Снимка: Канал 3

Спецпрокуратурата задържа 4-ма от наркогрупата

Четирима души, сред които и жена, са обвинени за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, пренасяни от Доминиканската република до България. Това обяви на брифинг и.ф. ръководител на Специализиранвата прокуратура Даниела Начева.

„Групата е набирала малоимотни лица, които е финансирала, за да пътуват през европейски държави за Доминикана. Там същите са били настанявани в хотелски апартаменти, в които са били държани около седмица. Поглъщали са средно по 80-100 капсули с кокаин, всяка по 8-13 грама от наркотика. Впоследствие са транспортирани обратно през европейски летища до Букурещ, където са били посрещани от член на групата, а после до села в старозагорско, където личните им документи са били отнемани, а лицата задържани докато изхвърлят капсулите по естествен път", обясни Начева.

„В рамките на държавите-членки на ЕС, през които са пътували, те са използвали личните си карти, а на границата с Доминикана са използвали международни паспорти. На тези лица са плащани суми от порядъка между 3 и 5 хил. лв. за извършените услуги. На 15 септември едно от лицата, погълнало такъв наркотик, което очаквахме да пристигне, е било установено в Португалия, защото му е прилошало. Лицето е задържано. То е било погълнало 99 капсули – близо килограм кокаин. Този кокаин се е разпространявал на едро на територията на страната – в Габрово, Бургас, Варна, Пловдив, София и други градове“, обясни Начева.

Четиримата са задържани за 72 часа, като ще им бъде поискана и постоянна мярка задържане под стража, обясниха от прокуратурата.

Разследването се води от май 2017 г. Групата е оперирала на територията на няколко държави, сред които Унгария, допълни директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

Специализираната операция започва на 15 септември, след като едно от нарко мулетата е задържано в Лисабон, а в тялото му са открити над 90 капсули с наркотик, на общо количество 1,1 килограма, допълни Спиридонов.

Коментари

Задължително поле