Народът разлюби протестърските партии

От първа политическа сила ИТН се сринаха до пета позиция.

Наказателен вот заради провала на две НС

Мая Манолова изпадна от парламента, ИТН от първа позиция, падна до пета, Христо Иванов ще има едва 20 депутати

БСП не успяха да подобрят резултата си

Народът разлюби протестърските партии и на вчерашните парламентарни избори и трите формации от 45-ото и 46-ото НС имат катастрофален спад на гласове. Най-тежка и загубата за компанията Мая Манолова- отровното дуо Хаджигенов-Бабикян и Татяна Дончева, които не успяха да прескочат четирипроцентната бариера и останаха извън парламента.

“Има такъв народ” на Слави Трифонов от първа сила в 46-ото НС с 64 депутати, в 47-ото НС е пета политическа сила с 24 депутати. Нерадостна е и съдбата на “Демократична България”. Коалицията е стопила доверието на избирателите и вместо предишните 34 депутати, сега ще има максимум 20 представители в НС.

Според социолози значителният срив на гласовете, подадени за протестърските партии се дължи на наказателен вот, предизвикан от провала в предишните два парламента и невъзможността да се състави правителство.

90% от гласувалите през юли за ГЕРБ и на тези избори са направили същия избор. 1% пък този път са предпочели БСП, а 4% са дали гласа си за ПП, сочат данните на “Галъп интернешънъл”. 50% от гласувалите за ИТН през юли отново са дали гласа си за партията на Слави Трифонов. ГЕРБ този път са предпочели 7% от бившите поддръжници на ИТН, БСП - 4%, ПП - цели 33%, ДБ и ДПС - по 1%, ДБ този път са предпочели 1% от гласувалите за ГЕРБ през юли, същата е ситуацията и при ИТН и ДПС - по 1%, 83% от гласувалите за БСП през юли отново са дали гласа си за социалистите, 11% - за ПП, а по 1% - за ДБ, ИТН и ДПС. 60% от от гласувалите за “Демократична България” през юли отново са дали гласа си за тях, докато 3% са се преориентирали към ГЕРБ, 29% - към ПП, 2% - към ИТН, а по 1% - към ДПС и БСП.

БСП не успяха да подобрят резултата си от 46-ото НС и сега отново ще имат същия брой депутати. Партията е разделена на два лагера. Единият - зад председателката Корнелия Нинова упреква Румен Радев, че чрез създаването на проекта “Продължаваме промяната” е обезкървил БСП, изпомпвайки гласове от столетницата. Лагерът “анти-Нинова” обвинява председателската, че е вкарала партията в задънена улица, че я е превърнала в беззъба опозиция и отливът на гласове е закономерен.

От БСП увериха, че няма да играят “на всяка цена” и биха дали подкрепа само за правителство, което ще подкрепи основните идеи в програмата на социалистическата партия.

Според Драгомир Стойнев за тях е важна политиката, която ще се следва, а не да се тръгва към самостоятелно съставяне на правителство от някоя от партиите с 60 и няколко депутати.

По повод бъдещото правителство, Стойнев отговори: “Нека да видим и окончателните резултати. Какво правителство ще се състави зависи от парламентарното мнозинство и на база политики и как другите партии виждат решаването на проблемите на българските граждани”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения