Нарочно не изключват Нинова и хората ѝ от ПГ на БСП

Заради места в изборните комисии

Това противоречи на устава на БСП

Въпреки че Корнелия Нинова и верните є народни представители Иван Ченчев и Георги Свиленски бяха изключени от БСП, те все още остават членове на парламентарната група на столетницата въпреки неколкократните призиви на Корнелия Нинова от последните дни все пак групата да се събере и да реши съдбата им. Намекът на бившата соцлидерка бе, че наследниците є не събират смелост да направят тази крачка.

Преди дни от новото ръководство на “Позитано” 20 коментираха неофициално пред “Труд news”, че нарочно не изключват Нинова, Свиленски и Ченчев заради малкото оставащ живот на настоящия парламент, както и за да не се дава излишна трибуна на вече изключени от партията членове, които да преместват фокуса от така дълго чакано “безпрецедентно ляво обединение”.

“Труд news” обаче научи и за друга, дори по-важна причина. Ако Нинова и двамата є съратници бъдат изключени, то БСП ще стане 6-та по големина група в НС, като ще бъде задмината от ИТН. Това значи, че ще има по-малко квотни места в районните и секционни избирателни комисии на идния вот и именно това спира новото ръководство. Същевременно изключените пък посочват друг казус - според Устава на БСП в ПГ могат да членуват само партийни членове или избрани от гражданска квота, а тримата изключени не попадат в нито една от двете хипотези.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика