НАСА откри звезда със 7 планети като Земята (ВИДЕО)

Астрономи са открили планетарна система с цели 7 планети с големината на Земята, обикалящи около една единствена звезда. Това обявиха от НАСА по време на специален брифинг.

Откритието е значимо, тъй като според учените всичките седем планети биха могли да съдържат вода в течно състояние на повърхността си, а цели три от тях са в тъй наречената „златна зона“ (оптимално разстояние от звездата) , където би могъл да се развие живот. За сравнение, в слънчевата система, само орбитите на Земята и Марс са в златната зона.

23exoplanets02-master675
Trappist-1 (в дясно) до нашето Слънце

Новооткритите екзопланети обикалят около звезда тип „червено джудже“, която учените определят като „супер студена“, но това е само в сравнение с останалите звезди. Този тип звезди обаче са по-благоприятни домакини за планетите в тяхната орбита, тъй като активността им е по-слаба и слънчевите изригвания не са толкова опасни.

Звездата Trappist-1 се намира на 40 светлинни години от Земята и е открита с помощта на космическия телескоп на НАСА „Спицер“.

Планетите й са толкова близо една до друга и до самата звезда, че учените ги сравниха с Юпитер и луните му.

_94795572_mediaitem94795571

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

    1. Сравнение със последните 100 или дори 50 години животът на хората се е подобрил многократно. Самия жизнен стандарт в последните 100 години се повишава със 3 месеца на година… и то благодарение на науката, а не на ЕКО марулите на баба ти примерно. Така, че вземи си отговори на този въпрос сам, като преди това си извадиш главата от 18 век.

  1. На 40 светлинни години оттук, скоро няма да разберем дали наистина може да се живее там.

    1. В Труд няма начин да разбереш, но във научни сайтове ще прочетеш, че скоро ще се разбере каква е атмосферата и дали има вода. А относно присъствието ни и колонизацията, никой и не се и опитва да ходи там, но пък така се наливат основи за бъдещи експедиций и колонизация. Преди по-малко от 50 години човек стъпи на друга планета(Луната), след 10 се очаква на Марс … представи си след 50 къде ще е.

  2. Това откритие променя много нещата, petroha тези сигурно са на 11 или 13 ипишат някакви си неща, аз вярвам че след около 100 години даже учениците няма да ходят на зелено и на синьо училище а на космическо направо 🙂

  3. Ало , редакцията, Стига сте хвалели американците. Откривателят е от белгийския университет в Лиеж – отделът по астрофизика, но американците веднага са си присвоили откритието, както винаги са се хвалели с постиженията на другите. Между другото, това е най-голямото научно откритие, което се търси откакто човечеството си е задало въпроса: „Сами ли сме в Космоса?“ Белгийската лаборатория на лиежския университет по астрофизика съществува от повече от един век и притежава мощен телескоп, който се намира в Мароко, управляван от самата лаборатория в Лиеж…. Давайте точни сведения, господа журналисти!!! Стига хвалебствие за крадците на мозъци!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.