Нахапаният от питбул професор ще съди собственика му: Анцугът ми беше напоен с кръв, а той си тръгна

Нахапаният от питбул професор в столичния квартал „Овча купел” ще търси отговорност от собственика на кучето в съда и в лично качество. „Следите дълго ще останат, особено психическата травма”, каза потърпевшият проф. Иво Панов от Съюза на преводачите по БТВ. Той е с рана под коляното, имал е късмет, че няма засегната артерия или сухожилие.

Проф. Панов се надява полицията да изпълни своите задължения. Всичко е започнало, след като питбулът е захапал кучето на професора.

„Успяхме да ги разделим. Аз се отдалечих и след 10-15 минути пътищата ни се срещнаха отново. Спирам и изчаквам да мине, но виждам, че питбулът е пуснат и му казах да го върже. Кучето отново тръгна към нас. Казах му: „Вържи го кучето, някой ден ще го гръмнат”. Той го върза, но му даде команда и двамата ме атакуваха”, разказа проф. Иво Панов.

„Нямах време да мисля, паднах, най-вероятно за секунда съм загубил съзнание, защото в следващия момент видях двама мъже, които ни наблюдаваха, а той държеше питбула на повода над мен и продължаваше да крещи”, допълни той.

„Бях в шок, нищо не запомних от това, което крещеше, видях, че анцугът ми беше напоен с кръв. Без да попита нищо, собственикът на питбула тръгна веднага, без да се обърне”, каза още потърпевшият.

Проблемът не е в породата, проблемът е винаги в собствениците, каза Явор Гечев от фондация „Четири лапи”. По думите му кучето е било обучено целенасочено да напада хора, което е изключително опасно, престъпно и трябва да бъде преследвано от закона с всички необходими мерки и средства.

„Би трябвало да бъде образувано досъдебно производство, има текстове в Наказателния кодекс, които вменяват наказателна отговорност на собствениците на домашни любимци, които не са положили грижи и в следствие на това са настъпили телесни повреди за трета страна”, подчерта Гечев.

Според него кучето би могло да бъде отнето, но проблемът е, че стопанинът ще си вземе ново куче, ще го обучи по същия начин и то може да нападне друг човек. Решението е наказателна прговорност, присъда и затвор, категоричен е Гечев.

Коментари

Задължително поле