Русия не засилва военното си присъствие в Азовско море, заяви Мария Захарова

БЕХ получи решението на ЕК за глобата от 77 млн. евро Вероятно дружествата ще го обжалват, като ще оспорят твърденията и размера на глобата

Соцвеличия питат: Срещу коя система се борим сега? Стотина важни мъже от преди 1989-а вдигнаха наздравици

Одобриха почивни дни на всички религиозни общности

Правителството отпусна близо 490 000 лева за мост в Елена

Тръмп обяви победа над „Ислямска държава“ в Сирия

Правителството отпусна над 10 млн. лева на общини в Пиринско

Прокуратурата е започнала досъдебно производство за смъртта на бебето, изхвърлено във водите на „Водното огледало“ в Кърджали

Прокуратурата поиска постоянен арест за Ценко Чоков

ЕС забрани сламките и пластмасовите чаши Новите правила ще влязат в сила след 2 години

7 млн. лева даде правителството на област Монтана

Кметът на Павликени чете коледна приказка на децата от забавачка

Дядо Коледа раздаде подаръци на оперирани във ВМА деца

ЕК потвъди за хакерска атака срещу институции на евросъюза

Половин милиард евро за метро до „Левски“ и „Слатина“

Национална среща на университетските центрове за кариерно консултиране се проведе в Стопанската академия в Свищов

Снимка: Стопанска академия

Първата по рода си национална среща на университетските центрове за кариерно консултиране и развитие в страната се проведе в Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов.

Проявата бе инициирана от домакините и се състоя в рамките на тържествените чествания на 80-годишнина на Академията. Срещата-дискусия бе на тема „Кариерно консултиране в 21 век – споделяне на практики, възможности и идеи”. В нея участваха представители на кариерните центрове на девет висши учебни заведения в страната – Технически университет – София, Технически университет – Варна, НВУ „Васил Левски” – В. Търново, Технически университет – Габрово, Тракийски университет – Стара Загора, Икономически университет – Варна, Русенски университет „Ангел Кънчев”, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и Стопанска академия – Свищов.
С добре дошли в 80-годишното свищовско висше училище, гостите приветства ректорът, доц. д-р Иван Марчевски, като заяви: „Вие сте най-важните за училището – нашето и Вашите. Знания всеки раздава, технологиите се развиха толкова много, че всеки може да се учи сам, концепцията за умиращите класически университети набира все повече и повече сили, хората се самообучават.

Единственото, което никой друг неможе да направи, освен университетите, е това да помага на студентите в кариерната им ориентация и в подготовката им за кариерна реализация”. Ректорът подчерта, че освен да обучават по избраната от студентите специалност, университетите трябва да подготвят своите възпитаници как се кандидатства за работа – къде и как да си търсят работа, как да пишат CV, как да се явят на интервю, трябва да осигуряват практически обучения от HR специалисти и студентси стажове чрез партньорства с бизнеса. По думите на ректора, студентите в България не са достатъчно подготвени психически, че ще им се наложи да се явяват на десетки интервюта и да практикуват дори безплатно докато си намерят желаната работна позиция със съответното заплащане. В тази връзка доц. Марчевски обеща съдействие за по-чести срещи на кариерните центрове с цел обмяна на идеи, опит и добри практики, насочени в полза на кариерното ориентиране на студентите.

Приветствие към участниците във форума отправи и предходният директор на кариерния център при Стопанска академия и настоящ зам.-ректор по студентска политика и институционални комунилации, доц. д-р Николай Нинов. Той сподели, че идеята за срещата е възникнала по време на осмото за свищовската академия издание на Националните дни на кариерата и провеждането й е подпомогнато от Светлозар Петров – управител на JobTiger, който по уважителни причини неуспя да присъства. Доц. Нинов изрази надежда, че екипите на кариерните центрове ще създадат трайно приятелство, което да бъде полезно и за самите тях, и за студентите на висшите училища в страната.

В срещата участва и първият ръководител на центъра при свищовската академия, проф. д-р Красимир Шишманов. Той разказа как е бил създаден центъра през 2005 г., какви са били първите дейности, които екипът е развивал, как са стартирали първите студентски стажове, за които центърът е съдействал. В знак на признателност и благодарност за цялостния принос към развитието на центъра, проф. Шишманов получи грамота, която му връчи гл. ас. д-р Радосвета Кръстева – Христова – главен координатор на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. Като ръководител на настоящия екип на центъра, тя представи дейностите, които се осъществяват и услугите, които се предоставят. „Дейността на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността към СА „Д. А. Ценов” е своеобразен инструмент за подпомагане на комуникацията между висшето училище, държавата, бизнеса, образователните институции и медиите”, каза гл. ас. д-р Христова. Тя поясни, че АЦККВО има четири основни функции, структурирани в три секции. Предлагат се услуги, свързани с професионалното ориентиране и развитие на настоящите студенти. Реализира се партньорство с работодатели и работодателски организации, предоставя се информация относно свободни стажантски и работни позиции, улесняват се работодателите в процеса на подбор и обучение на бъдещи кадри, организират се кариерни форуми, практически обучения, семинари и майсторски класове с участие на представители на практиката.

Друга основна функция на центъра е да реализира стратегия, свързана с изграждане на социална мрежа между завършилите студенти и поддържане на взаимоотношения между тях и висшето училище, в т. ч. чрез участието им в академични форуми, подпомагане развитието на висшето училище и утвърждаването на лидерските му позиции на образователния пазар. Говорейки за дейностите в сферата на образователния маркетиг, гл. ас. д-р Христова поясни, че центъра отговаря и за въпросите, свързани с кандидатстудентските кампании – осъществява връзка с потенциалните кандидат-студенти, поддържа взръзка с бюрата за прием на документи, организира пионерната инициатива на Стопанска академия – провеждането на национални ученически състезания по икономика в различни направления. Като по-специфична функция на центъра, главният координатор открои дейностите за подпомагане и оптимизиране на медийното присъствие на висшето училище и широкото медийно отразяване на всички прояви, кампании, тържества и официални церемонии, провеждани в Стопанска академия, както и за популяризиране успехите на преподаватели и възпитаници на свищовското висше училище.
Всеки гост представи наименованието, екипа, структурата на центъра и неговото позициониране в управленската йерархия в съответното висше училище. Участниците в срещата споделиха добри практики от своя опит, обмениха идеи за възможни съвместни дейности и работа по проекти. Представяйки своята дейност, гостите от ИУ – Варна споделиха за въведената през 2013 г. учебна дисциплина „Кариерно развитие” и проявявания интерес от страна на студентите. Колегите им НАТФИЗ коментираха специфичната целева група, каквато са студентите, с които работят, а ТУ – София се оказа единственото висше училище, което е въвело заплащане на услугите, които кариерния център предлага за работодателите и това е довело до положителен ефект.

Участниците в срещата дискутираха и специфичните проблеми, които имат кариерните центрове, свързани с това как студентите да бъдат по-активната страна при регистрирането им и ползването на предлаганите за тях услугите. Споделен бе опит от управлението и реализирането на проект „Студентски практики”. Коментирани бяха възможности студенти да бъдат доброволци и да сътрудничат на кариерните центрове. Участниците в дискусията се обединиха около становището чрез заключителния документ от срещата да бъде поискана институционална подкрепа от НАОА и МОН по повод поддържането на регистри за реализацията в България и в чужбина на завършилите студенти до 1, 3 и 5 години.

Едно от решенията които взеха участниците в първата по рода си среща е тя да се превърне в традиционна годишна национална среща на университетските центрове за кариерно консултиране и развитие в страната, която да се провежда в Стопанска академия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.