Национална среща на университетските центрове за кариерно консултиране се проведе в Стопанската академия в Свищов

Първата по рода си национална среща на университетските центрове за кариерно консултиране и развитие в страната се проведе в Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов.

Проявата бе инициирана от домакините и се състоя в рамките на тържествените чествания на 80-годишнина на Академията. Срещата-дискусия бе на тема „Кариерно консултиране в 21 век - споделяне на практики, възможности и идеи”. В нея участваха представители на кариерните центрове на девет висши учебни заведения в страната – Технически университет – София, Технически университет – Варна, НВУ „Васил Левски” – В. Търново, Технически университет – Габрово, Тракийски университет – Стара Загора, Икономически университет – Варна, Русенски университет „Ангел Кънчев”, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и Стопанска академия – Свищов.

С добре дошли в 80-годишното свищовско висше училище, гостите приветства ректорът, доц. д-р Иван Марчевски, като заяви: „Вие сте най-важните за училището – нашето и Вашите. Знания всеки раздава, технологиите се развиха толкова много, че всеки може да се учи сам, концепцията за умиращите класически университети набира все повече и повече сили, хората се самообучават.

Единственото, което никой друг неможе да направи, освен университетите, е това да помага на студентите в кариерната им ориентация и в подготовката им за кариерна реализация”. Ректорът подчерта, че освен да обучават по избраната от студентите специалност, университетите трябва да подготвят своите възпитаници как се кандидатства за работа – къде и как да си търсят работа, как да пишат CV, как да се явят на интервю, трябва да осигуряват практически обучения от HR специалисти и студентси стажове чрез партньорства с бизнеса. По думите на ректора, студентите в България не са достатъчно подготвени психически, че ще им се наложи да се явяват на десетки интервюта и да практикуват дори безплатно докато си намерят желаната работна позиция със съответното заплащане. В тази връзка доц. Марчевски обеща съдействие за по-чести срещи на кариерните центрове с цел обмяна на идеи, опит и добри практики, насочени в полза на кариерното ориентиране на студентите.

Приветствие към участниците във форума отправи и предходният директор на кариерния център при Стопанска академия и настоящ зам.-ректор по студентска политика и институционални комунилации, доц. д-р Николай Нинов. Той сподели, че идеята за срещата е възникнала по време на осмото за свищовската академия издание на Националните дни на кариерата и провеждането й е подпомогнато от Светлозар Петров - управител на JobTiger, който по уважителни причини неуспя да присъства. Доц. Нинов изрази надежда, че екипите на кариерните центрове ще създадат трайно приятелство, което да бъде полезно и за самите тях, и за студентите на висшите училища в страната.

В срещата участва и първият ръководител на центъра при свищовската академия, проф. д-р Красимир Шишманов. Той разказа как е бил създаден центъра през 2005 г., какви са били първите дейности, които екипът е развивал, как са стартирали първите студентски стажове, за които центърът е съдействал. В знак на признателност и благодарност за цялостния принос към развитието на центъра, проф. Шишманов получи грамота, която му връчи гл. ас. д-р Радосвета Кръстева – Христова – главен координатор на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. Като ръководител на настоящия екип на центъра, тя представи дейностите, които се осъществяват и услугите, които се предоставят. „Дейността на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността към СА „Д. А. Ценов” е своеобразен инструмент за подпомагане на комуникацията между висшето училище, държавата, бизнеса, образователните институции и медиите”, каза гл. ас. д-р Христова. Тя поясни, че АЦККВО има четири основни функции, структурирани в три секции. Предлагат се услуги, свързани с професионалното ориентиране и развитие на настоящите студенти. Реализира се партньорство с работодатели и работодателски организации, предоставя се информация относно свободни стажантски и работни позиции, улесняват се работодателите в процеса на подбор и обучение на бъдещи кадри, организират се кариерни форуми, практически обучения, семинари и майсторски класове с участие на представители на практиката.

Друга основна функция на центъра е да реализира стратегия, свързана с изграждане на социална мрежа между завършилите студенти и поддържане на взаимоотношения между тях и висшето училище, в т. ч. чрез участието им в академични форуми, подпомагане развитието на висшето училище и утвърждаването на лидерските му позиции на образователния пазар. Говорейки за дейностите в сферата на образователния маркетиг, гл. ас. д-р Христова поясни, че центъра отговаря и за въпросите, свързани с кандидатстудентските кампании – осъществява връзка с потенциалните кандидат-студенти, поддържа взръзка с бюрата за прием на документи, организира пионерната инициатива на Стопанска академия – провеждането на национални ученически състезания по икономика в различни направления. Като по-специфична функция на центъра, главният координатор открои дейностите за подпомагане и оптимизиране на медийното присъствие на висшето училище и широкото медийно отразяване на всички прояви, кампании, тържества и официални церемонии, провеждани в Стопанска академия, както и за популяризиране успехите на преподаватели и възпитаници на свищовското висше училище.

Всеки гост представи наименованието, екипа, структурата на центъра и неговото позициониране в управленската йерархия в съответното висше училище. Участниците в срещата споделиха добри практики от своя опит, обмениха идеи за възможни съвместни дейности и работа по проекти. Представяйки своята дейност, гостите от ИУ – Варна споделиха за въведената през 2013 г. учебна дисциплина „Кариерно развитие” и проявявания интерес от страна на студентите. Колегите им НАТФИЗ коментираха специфичната целева група, каквато са студентите, с които работят, а ТУ – София се оказа единственото висше училище, което е въвело заплащане на услугите, които кариерния център предлага за работодателите и това е довело до положителен ефект.

Участниците в срещата дискутираха и специфичните проблеми, които имат кариерните центрове, свързани с това как студентите да бъдат по-активната страна при регистрирането им и ползването на предлаганите за тях услугите. Споделен бе опит от управлението и реализирането на проект „Студентски практики”. Коментирани бяха възможности студенти да бъдат доброволци и да сътрудничат на кариерните центрове. Участниците в дискусията се обединиха около становището чрез заключителния документ от срещата да бъде поискана институционална подкрепа от НАОА и МОН по повод поддържането на регистри за реализацията в България и в чужбина на завършилите студенти до 1, 3 и 5 години.

Едно от решенията които взеха участниците в първата по рода си среща е тя да се превърне в традиционна годишна национална среща на университетските центрове за кариерно консултиране и развитие в страната, която да се провежда в Стопанска академия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони