Националният борд по туризъм: България да предложи ваксинационен туризъм

Националният борд по туризъм (НБТ) предлага Министерството на здравеопазването да разреши чужди граждани да идват в България и да се ваксинират безплатно. По този начин ще бъде стимулиран туризмът, защото ще се ползват транспортни услуги, туроператори, хотели и ресторанти, твърдят от организацията. Здравните власти вече няколко пъти предупреждават, че няма желаещи българи и остават ваксини, чиито срок на годност изтича и трябва да бъдат оползотворени, подарени на други държави или изхвърлени, припомнят от НБТ.

“След като България и всички ние сме платили с нашите данъци дозите, предлагаме те да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния туризъм, вместо да отидат в кошчето”, заяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Средствата за ваксините ще се върнат в държавата през туризма и платените данъци, вследствие на ползваните услуги от чуждите туристи. Практиката вече се прилага в някои страни като Сърбия, Сан Марино, Абу Даби (ОАЕ) и др. Включването на България може да доведе туристи от Западна Европа, като Германия, Франция, Испания, Италия, където все още се бави ваксинирането заради по-големия брой на населението. Също така и от съседни страни като Северна Македония, Турция, Румъния, но може да се предлага и на гостите от Украйна, Молдова, Русия и други, посочват от Националния брод по туризъм.

Директорката на Висшия здравен институт на Сан Марино Алесандра Бруски каза наскоро, че туристи от цял свят идват в малката република, за да се ваксинират срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване. В страната има по над 100 заявки на ден. Тя обясни, че има хора от Нова Зеландия, Филипините, Шотландия, Англия, Испания, Франция, САЩ.

Националният борд по туризъм предлага още Министерството на туризма да организира рекламна кампания за ваксинационния туризъм на чуждите пазари след приемането на мярката. Бордът продължава да подкрепя ваксинацията на българите и държи за отпускането на ваучер по 50 лв. от държавата на всеки ваксиниран за ползване на услуги в туризма. По този начин ще бъдат стимулирани ваксинационната кампания и туристическият сектор.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм