Наши лекари на спецкурсове в топ клиники в ЕС

Българските медици ще се обучават безплатно в Швейцария

Обменяме иновативни лечения с Австрия

Наши млади медици ще бъдат обучавани безплатно във водещи клиники в Европейския съюз. Това става възможно, след като Столичната лекарска колегия реши да заделя допълнително средства във фонд “Лекарска взаимопомощ”. За целта е разкрита програма за изпращане на лекари за допълнителна квалификация.

“Проведохме работна среща с ръководителите на лечебни заведения, на която бе изразена пълната подкрепа да създадем този фонд”, коментира пред “Труд” д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз и шеф на отделението “Уши, нос и гърло” към УМБАЛСМ “Н.Й.Пирогов”. Мениджърите на болничните заведения ще определят в кои направления имат необходимост да се развиват младите специалисти. А те, от своя страна, ще спазват етичната норма след завършен спецкурс да останат да работят в съответното отделение. Във фонда ще се включат и със свои дарения самите болнични шефове. Неправителствени организации също ще подкрепят инициативата, вече имаме проведени работни срещи, отбеляза д-р Меджидиев. По този начин пациенти от България ще могат да се оперират на място тук и така ще се спестят разходи по пребиваване, следоперативен период и възстановяване и т.н.

Още идната седмица двама български лекари - детски хирурзи ще изкарат едномесечно обучение в клиники към Медицинския университет в Берн, Швейцария. Издръжката по време на специализирания курс е изцяло за сметка на Софийската лекарска колегия. Двама млади лекари, които бяха отличени по време на годишните награди на съсловната организация, също ще получат като награда квалификационен курс в чужбина.

От своя страна, наши болници също ще предоставят иновативни курсове на лечение на медици от други държави.

“Проблеми с кадрите в здравеопазването има не само в България, а и в страни като Италия и Германия и това бе сред основните акценти на скорошен форум в Брюксел на FEMS (Европейската федерация на лекарите на заплата, б.р.)”, подчерта още председателят на Столичната лекарска колегия д-р Меджидиев. Клиники в Пирогов, Военномедицинска академия, пловдивската болница “Св. Георги”, както и Медицинските университети във Върна, Плевен и София, също ще правят обучения на чужди медици от страни на Европейския съюз. Вече се водят разговори за обмен на медицински кадри и иновативни лечения с клиники от Австрия, Кипър и Белгия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве