Наши учени правят препарат срещу стареене

Така изглежда създаденият от учените прототип на човешки епидермис.

Проучванията се извършват върху прототип на човешка кожа

Продукт срещу стареене на основата на специфичен вид български мед разработват Български учени от Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) и БАН. Изследваните молекули на този природен продукт доказано удължават живота с над 30% на моделните организми, които учените използват в лабораторни условия, поради високото сходство на техния геном с този на човека (нематоди от вида C.elegans). Разработката е в напреднал стадий и съвсем скоро предстои стартиране на процедура за нейното патентоване. Изследователите успяха да създадат продукт, който не съдържа захари и може да бъде приеман от хора, страдащи от диабет тип 2 и други метаболитни нарушения.

За да се избегне проучване с кератиноцити (това са клетките, които формират защитната бариера на кожата) от донори, екипът учени от ЦРСББ, съвместно с лаборатория по Метаболомика при БАН са разработили “обезсмъртени” кератиноцити - т. е. клетки от човешка кожа, които могат да бъдат отглеждани в лабораторни условия постоянно, под формата на прототип на човешка кожа.

Всички изследвания по създаването на козметични продукти с антистареещ ефект и фотопротективна активност се провеждат върху създадения модел на човешки епидермис и не включват използването на лабораторни животни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България