На борсите и тържищата на едро: Българският домат - с 40 стотинки по-скъп от вносния

Българският домат е с 40 стотинки по-скъп от вносния. Това показва седмичният бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

На сергиите има цени и под 3 лв. за розовия сорт 

При черешите също има тенденция за намаляване на цените

Българският домат е с 40 стотинки по-скъп от вносния. Това показва седмичният бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. А междувременно вносните домати - предимно от Гърция и Турция, отново паднаха под 2 лева за килограм на едро, каквото им бе цената в началото на юни. За изминалата седмица вносните домати се търгуваха по 1,82 лв./кг (-5,2%), а българските за 2,21 лв. (-9,8%) Както “Труд” писа високата цена не само на вносния, но и на българския домат през изминалите седмици се дължеше на дъждовното време, който направи добивите от домати и краставици по-ниски и съответно стоката - по-скъпа.

Въпреки че нормалната надценка на сергията трябва да е до 30%, много търговци надуха цените на домата заради лошото време, а сега, когато идват жегите, те свалят цените дори и до 2,50 лв. за килограм розов домат на дребно, тъй като добивите отново се връщат в нормалните за сезона темпове.

Цената на краставиците стигна 1,28 лв. на едро и поевтиня с 11,7% за седмица. При черешите също има тенденция за намаляване на цените - средно в страната стигат до 2,30 лв./кг на едро (-4,5%), въпреки че търговци от Кюстендил продават на цени от 0,80 до 1,50 лв. на едро на прекупвачите. Но цената на сергиите в страната варира от 3 до 4 лв.

Коментари

Задължително поле