Климатолог: Отклоняването от климатичните норми ще става все по-голямо

Десетима са осъдени за участие в наркогрупа в Добричко

Съд в Страсбург призна правото на Италия да не приема хуманитарен кораб със спасени мигранти

Ген. Атанасов за скандала с апартаментите: Цветанов каза, че няма кой да го накаже и се оказа прав

Кога на мъжа започват да му растат крила

Министър Петкова: Правителството няма отношение на кого ЧЕЗ ще продаде активите си в България

Сан Франциско забрани продажбата на електронни цигари

Протест срещу застрояването в столичния квартал Гоце Делчев

Народното събрание обсъжда годишния доклад на ВСС за 2018 година "Обединени патриоти" започват консултации за партийните субсидии

Робърт Милът дава показания за руската намеса в американските избори

Ердоган заяви, че Турция ще продължи със сондажите в Кипър

Създават Център за безопасно движение по пътищата

Обилни валежи с гръмотевици в 5 области днес

Мълния падна на метри от мъж в Монтана Не е пострадал сериозно

Тръмп смята, че доларът е твърде силен, обвинява за това политиката на ФЕД

На мегдана на другата България Хиляди нашенци по света правят къщи, раждат деца и играят хора́

Заглавието на този разказ не е измислено от мен. Така се нарича Асоциацията от фолклорните състави на българи, живеещи в чужбина. През май тази година за пети път те проведоха своя събор. Позволих си да копирам една снимка, чиито автор не е известен. Виждат се мъже, жени и деца, напълнили цял един площад, облечени в български национални носии, отпред има тъпан, двама кукери и знамето на България.

За този събор ми разказаха семейство Иван и Стела Куртеви, които от 20 години живеят и работят на Канарските острови. Там е роден най-малкият им син. Другите им деца работят и учат в Испания и Шотландия. Преди няколко дни в Ла Нунсия, южен испански град, се събрали групи за български фолклор от 19 държави. На общата снимка не са се побрали всички.

Може би нямаше да обърна внимание на тази история, ако Иван не беше ми казал, че за първи път от 10 години се е видял със сестра си Теодора. Тя е дошла с групата за народни танци от Бремерхафен. Пътуването на българската група от Германия до Испания не минало без произшествия. Танцьорите стояли затворени в горещ и задушен самолет на Луфтханза около три часа, без някой да им обясни защо стоят на пистата, но не излитат. Щом свършила водата им за пиене, стюардесите любезно им предложили да си купят от по пет евро малката бутилка. Групата закъсняла и пропуснала предварително заявения транспорт от летището. Придвижили се с таксита, което изобщо не повлияло на доброто им настроение. Все пак на български събор отиват, да пеят народни песни, да играят българско хоро! И те участвали, заедно с групи от целия свят в „На мегдана на другата България“.

Виж ти, какви работи! Оказва се, че има българи, пръснати по света, които работят, правят къщи и раждат деца далече от Родината, играят хора, пеят български песни и се обличат в народни носии, изработени от самите тях! Не са цигани с български лични карти, не крадат и не просят. Живеят от труда си, изпращат децата си да учат в престижни университети, изпращат и пари до България. Родината, която не са забравили.

Всичко е започнало от група ентусиасти. На 2 май 2015 година танцова група „От Извора“ – българи, живеещи в Лион – Франция, организират „Гергьовденски игри”. Участват около 400 танцьори от 6 eвропейски държави. Основава се Асоциация на българските фолклорни групи в чужбина. Тяхната идея е веднъж в годината на различни места по света да се събират групи за български песни и танци.

Вторият събор, през май 2016 г. е „Пролетна закачка“. Организатор са група „Луди-Млади“, Монпелие – Франция. Участват 20 групи от 9 страни в Европа.

През 2017 година в Гандия – Испания 30 групи два дни танцуват български хора. На четвъртото издание на събора, в Милано – Италия има вече над 800 участника.

В Ла Нунсия провинция Аликанте – Испания от 10 до 12 май 2019 година беше петият фестивал „Балканджийско веселие“. Над 24 часа български танци! Повече от 1500 участници! Никой не ги е финансирал, не са получили пари от българската държава, от фондове и фондации. Репетирали са цяла година, купили билети за пътуване, изработили си шевиците на ризите и ето ги – на общата снимка на площада в един испански град.

Чудно нещо са хората. Някои, като ги отделиш от мястото, в което са се родили, не се променят, остават си същите. Правят турски квартал, чайна таун, гръцки град-държава. Други се претопяват, като че ли изчезват, но и правнуците им говорят арменски или иврит. Едни до края на живота си запазват руския акцент, други перфектно научават чуждия език и забравят своя. Какво ли се случва с двата милиона българи в чужбина? Техните деца дали ще говорят нашия език, ще знаят ли кога е Гергьовден, Йордановден или празника на Светите братя Кирил и Методий?

Как никой от нашите по-големи или по-малки топ журналисти не се сети да напише нещо за „На мегдана на другата България“?

В семейния архив от снимки имам една, на която преди няколко години сме се събрали за Рождество Христово. Дошли са си децата от Европа – от Германия, Австрия и Англия. Липсват племенниците от Шотландия и Испания. Чудя се, дали някога ще се съберем всички…

Чудя се още, след стотина години къде ще бъде България – в Столипиново, в Разград, на хорото в Чикаго или на Трети март в Тенерифе…

 

Каква красива снимка!

Нещо ме хваща за гърлото, като гледам тази снимка. Хората са играли ръченица, дунавското и дайчовото, сами са си направили костюмите, пътували са стотици и хиляди километри, за да залеят улиците на някой далечен европейски град с нашите неравноделни тактове, стъпки и шевици. Отворих страницата им в Инернет и видях красиви българки и усмихнати българи, каквито рядко срещам по нашите улици. Нагледах се на видеоклипове с танци, каквито съм виждал само по концертите на професионални състави. Видях момче в народна носия, коленичило да целува българското знаме! А някои казват, че младото поколение е изгубено… Научих, че домакини на шестия събор „На мегдана” през май 2020 година ще са българските фолклорни групи от Верона – Италия. Дано да мога да отида, да ги видя и напълня душата си с техните емоции и енергия!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (22)

 1. Това са последните отблясъци от нашия дух, преди да се претопи в света. Няма връщане, една нация загуби ли духа си е свършена. Това става с нас в момента.

 2. Последни проблясъци на българския дух, преди претопяването му в света. Няма връщане, загубваме вярата си, ценностите си, но така ни се пада….

 3. Трудно е,все по-трудно в България да видиш усмихнати хора. Бягащите в чужбина българи стават все повече.

 4. не вярвам бутилката да са я пробутвали по 5 еврос, но е вярно, че са мизерна компания.

  1. Аз също не вярвам че си нормален, но трябва да ти търпя простотиите.

  2. Ами пробутаха я ! Аз бях в самолета , от същата тази танцова група!

   1. Значи са пропаднали още повече, отколкото допусках….

 5. отделно, това е първо поколение, застарели българи – прогонени от демокрацията на луканов, филип димитров, беров, виденов, костов, мадридския тарикат, станишев и борисов.
  най много може би по времето на луканов, костов и борисов.
  и на децата им не им пука за хорото, носиите и музиката. даже и за България, освен ако родителите им не са закъснели с емиграцията.

  1. На теб да не би да ти пука за България, въшлив вмирисан мангал с незавършен 3-ти клас? Нали гледаш да краднеш, да претрепеш и да мамиш? Нали затова ти биха шут в гАз0 в Германия и Холандия?

  2. В голяма грешка сте! Танцьорите в Танцовите групи бяха на възраст от малки до големи! В нуждата си да злобеете , пишете глупости. Погледнете снимката и ще видите колко престатели танцьори има. Половината със сигурност не знаят кой е Луканов !!

   1. ц. не е злоба.
    и след десетина години ще проумееш, че съм прав.

    1. Коментирате прекалено бързо, моля намалете темпото.

    2. Няма да си жив тогава, мангал вонящ.

 6. A MI STATIJTA TOSHNO TOVA POKAZVA!CHE BALGARINA NE E IZGUBIL SVOJ DUX,OBICHAI I PATRIOTIZAM!,,NE SE GASI TUI,SHTO NE GASNE,,!TOVA E,,TAINA,,SAMO ZA NASHITE UPRAVNITZI!
  NO SHTE IM SE NALOZI DA J,,OTKRIJT,,KOGATO BALGARITE OT CHUZBINA SE ORGANIZIRAT,NE SAMO ZA TANTZI,NO I ZA POLITICHESKO PREDSTAVJNE VAV UPRAVLENIETO NA STRANATA!

 7. Радвайте се СЕГА. Утре ще е по-лошо. До края на годината ще излетят с еднопосочен билет още има-няма 30 хиляди. Да видим кой ще изработи пенсиите и парите за здраве на червените бохчи с некролози в джоба, които ще останат ЧЕРВЕНИ ФАШИСТИ ДО ПОСЛЕДНИЯ СИ ДЪХ.

  1. Пак другите са виновни на отрепките….

 8. TE,,4ERVENITE BOXCHI,,SA SI,,IZRABOTILI,,PREZ VREME NA PREXODA I MNOGO POVECHE OT EDNA PENSIJ!TJX NE GI MISLI!KAKTO I,,DEMOKRATITE,,DE!

 9. Чета и не знам кое чувство надделява – страха или скръбта. С очите си съм виждала как българите по вета се борят да запазят традицииите си, езика ….. С мъка и малко надежда се завръщат за малко на гости и си тръгват с буца в гърлото. И се питам дали са щастливи тези дето ни докараха до тук и забравиха за Батак, за Левски, за …. А земята българска е голяма и щедра – стига политиците да поискат могат да я превърнат в Родина за всички ни, а не за малкото останали тук – най-вече страдащи майки и бащи

 10. Носталгията по родния край, бащина стряха, закърмени с майчина обич, и грижовност, които не е почуствал през живота си, не може да се просълзи в умиление, а ще изригва с нечовешки брътвежи…

 11. за жалост ни разделиха безвъзвратно с децата и внуците ни, разделиха братя и сестри сърца и Родина

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.