На море в Гърция, но с едно наум

Важна информация за българите, които посещават южната ни съседка

Ваксини, тестове и хубаво време бе планът на Гърция за успешен летен сезон. Гърция разчиташе на „острови без коронавирус“, за да привлече посетители това лято. Въпреки силния юни по отношение на притока от туристи, несигурността за това как ще се развие сезонът, остава, тъй като Южните гръцки острови в Егейско море бяха отбелязани като „тъмночервени“ на картата на COVID-19, независимо че над 50% от гърците са напълно ваксинирани.

България също предупреди своите туристи да не пътуват към южната ни съседка.

Туризмът - като най-важен източник на приходи в страната обаче продължава да бълбука под огромния наплив на посетители, към които правителството е безкомпромисно и прилага строги мерки.

Освен тежката пандемия, всяко лято Гърция е изправена пред изпитанието да се бори с огнената стихия и да спасява човешки животи.

За последните 30 години са изпепелени средно половин милион декара гора и земеделска земя. Сега, когато промяната на климата навлезе в живота ни, учените прогнозират, че нещата ще се влошат много бързо. Разбира се, тези условия важат за цялото Южно Средиземноморие, т. е. пред същите проблеми са изправени Италия, Южна Франция, Испания и Португалия, да не говорим за далечната Калифорния на САЩ, която е на същия паралел и има същия климат.

Гърция е средиземноморска държава с много високи температури през лятото, сух климат и много ветрове. Комбинирани, тези три фактора са идеален коктейл за избухване на много и големи пожари. Другият проблем, който Гърция има, е, че горите u са 50% борови. Падналите борови клонки създават дебел слой от сухи листа и клони на земята, а стволoвете са му е импрегнирани със смола. Ако избухне пожар в борова гора, мястото пламва като факла потопена в бензин. В комбинация с вятър огънят придобива неконтролируеми размери.

С хилядите пожари, които избухват всяка година (само на 3 август 2021 г., 53 пожара имаше в Гърция) в държавата е натрупан богат опит за справяне с тях.

Приоритети при потушаване на пожар в Гърция са, първо спасяване на човешки живот, следва спасяване на животни, спасяване на имущество (къщи, предприятия, обработваема земя), спасяване на археологически обекти (ако има такива) и накрая спасяване на гората. След трагедията в квартал „Мати“, Атика през 2018 г., при която стотици хора изгоряха, заклещени в тесни улички с колите си, преди да стигнат до морето, спасяването на хора е най-сериозната задача при всеки пожар.

Веднага щом пожарът се приближи до дадена зона, автоматично се изпраща съобщение до всички мобилни телефони в района, хората да напуснат домовете си.

Противопожарната служба на Гърция е интегрирана в държавата, а не в местното управление, както е в много други западни страни. Има военна йерархия и до преди 2 години принадлежеше на Министерството на вътрешните работи, заедно с полицията. Правителството на Мицотакис промени целия план за справяне с природните бедствия, като създаде Министерство на гражданската защита, което включва и пожарната.
В момента Гърция разполага с около 14 000 пожарникари, от които 8500 са постоянни, 3500 с петгодишен мандат и 1500 с договор за летните месеци. В същото време е създадена обширна мрежа от доброволци, сформирана от общините за охрана на горите на техния район, която е свързана с пожарната. Има и държавна служба по горите, която разполага с аванпости в планините и горите, така че веднага щом се появи дим, се реагира.

Статистически Гърция е в много добра позиция сред развитите страни, тъй като 1,3 пожарникари съответстват на 1000 жители.

Гърците разчитат много на въздушната противопожарна техника. Всички правителства са под огромен натиск да купуват или наемат самолети за гасене и всеки път, когато избухне пожар, те поглеждат часовника си, за да видят в колко часа ще пристигне самолет. Ако закъснее, правителството получава куп упреци.
Според официална информация, това лято Гърция разполага с 29 наети самолета и хеликоптера, в допълнение към 32 собствени, които принадлежат на гръцките ВВС. Има и военни противопожарни хеликоптери, които се използват при необходимост. Като цяло Гърция разполага с 45-50 самолета от всеки тип.

Този флот се състои от стари, но добре поддържани Canadair CL-215 CL-415), тежкотоварни хеликоптери на Ericson, средни хеликоптери Ericson, хеликоптери Air Tractor, произведени в САЩ, самолети PZL, хеликоптери Super Puma, хеликоптери Sinou за въздушна настройка. Тази година обаче традицията е открадната от руския Бе-200, който пренася 12 тона вода и е търсен във всички пожари.

Гърция е добре организирана по отношение на противопожарната защита, но въпреки това хиляди пожари опустошават гори, къщи и собственост всяка година. Само през последното десетилетие 49 пожарникари са загубили живота си по време на служба.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари