Започнаха най-мащабните археологически разкопки на Перперикон

За 25-а, юбилейна година проучват Скалния град

На Перперикон започнаха най-мащабните археологически разкопки, провеждани някога, съобщи ръководителят им проф. Николай Овчаров. Това е юбилейната 25-а година от началото на проучванията на Скалния град.

Ще се работи 4 месеца с 60 души работници. Целта е да се разкрие напълно зоната в Южния квартал между Акропола и Голямата базилика от VI век - най-голямата откривана някога ранно християнска църква в Родопите, уточни проф. Овчаров.
Вече са открити десетки монети и части от накити. Сред тях е бронзов реликвар-кръст от X-XII-12 век, свидетелстващ за епископията Ахридос, намирала се в Източните Родопи през този период.

“Ако всичко е наред и се движим по план, искам да свържем откритите осем ротонди с базиликата. Това е много важно както от научна гледна точка, така и за подготвяните от Община Кърджали два нови проекта. Те са съвместни с общините Бургас и Момчилград и ще включват консервация и реставрация на обекти”, посочи проф. Овчаров пред БТА.

Той допълни, че откритото досега през годините очертава пространство със съвкупност от храмове около храма на Дионис, чието точно предназначение тепърва ще се изследва. Това са храмът на Тракийския конник, откритият през 2022 г. християнски храм, храмът на Митра и храмът на предците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България