На почивка в Гърция само през „Кулата“

Оставиха един маршрут за всички туристи

Пуснаха кепенците на “Маказа” ден по-рано

Километрични колони през уикенда

Само през КГПП “Кулата-Промахон” могат да минават хората, които са тръгнали с туристическа цел до Гърция. Това съобщиха от “Гранична полиция”, като уточниха, че “Маказа” се затваря ден по-рано - в неделя, а не в понеделник, както бяха обявили от Южната ни съседка.

От 14 ч. вчера през граничния пункт преминават единствено собственици на имоти в Гърция с документ за собственост. Бизнесът от двете страни на граница реагира остро на решението за затварянето на пункта, тъй като туристите са основен източник на доходи за тях.

Така всички, които са планирали да почиват в Южната ни съседка, ще имат само един маршрут за преминаване на границата. Още в събота, когато работеха и други пропусквателни пунктове, на “Кулата” се извиха километрични опашки от чакащи да минат границата. Сред тях бяха и чужди туристи, най-вече от Сърбия. За тях пътят през Северна Македония без затворен и те са принудени да заобиколят през България. Някои чакаха с часове. Остава надеждата, че трафикът в следващите работни дни ще се облекчи, тъй като в неделя опашките значително намаляха.

От “Гранична полиция” уточняват, че обратно към България всички туристи се пропускат на работещите гранични пунктове без ограничения.

Всъщност на ГКПП “Капитан Петко войвода” и ГКПП “Ивайловград” не се пропускат пътници с туристическа цел към Гърция. На ГКПП “Илинден” и ГКПП “Капитан Петко войвода” към Гърция се пропускат товарни автомобили и сезонни работници със съответните документи, на ГКПП “Ивайловград” - само сезонни работници.

Единствен затворен и в двете посоки за преминаване е ГКПП “Златоград”.

Нови два номера, единият - мобилен

Външно с претоварени линии, пуска още телефони за връзка

Нови два номера за връзка със Ситуационния си център, където се обобщава информация относно пътуване до различни държави, пусна Министерството на външните работи. В условията на COVID-19 гражданите могат да се обаждат на допълнителните телефони +359 2 948 2552 и +359893 339 695, когато имат нужда от повече подробности и разяснения.

От Външно уточняват, че мярката се налага заради огромната натовареност на телефонните линии на центъра заради ограниченията, свързани с коронавируса.

Отговори на въпросите си българите ще продължат да получават и от дежурните от Ситуационния център и на телефоните за връзка, публикувани на сайта на МВнР: +359 2 948 24 04 и +359 2 971 38 56.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България