На 16 октомври отбелязваме Деня на анестезиолога

Снимка: Pixabay

На 16 октомври отбелязваме Международния ден на анестезиолога. Той датира от 1846 година, когато се приема, че е въведена първата спешна анестезия от английския учен Уилям Мортън.

Всяка година фокусът на този ден е различен, показвайки разнообразни и критични роли, които анестезиолозите играят за благосъстоянието на пациентите, съобщават от ВМА.

Анестезиолозите се считат за ангелите-пазители в операционната зала и техните животоспасяващи умения са незаменими в медицинската практика.

Тази година празникът протича под мотото да опазим психичното, емоционално и физическо здраве на работната сила. Повод е да честитим празника на всички нас, които сме избрали за свой път анестезиологията и реанимацията. Ние сме специалността, която полага най-дълго грижи за сигурността на пациентите и за успеха на медицината като цяло. Честит празник, колеги", заяви чл.-кор. проф. Николай Петров, д.м.н., председател на Българско дружество по анестезиология и интензивно лечение и ръководител на Катедрата по анестезиология и интензивно лечение на ВМА.

Той и екипът му отправиха специален поздрав към колегите им от Катедра и Клиника по анестезиология и интензивно лечение при МУ-Пловдив и УМБАЛ „Св. Георги“  -Пловдив по повод отбелязването на 50 години от нейното създаване.

От 24 до 27 октомври анестезиологичната общност в България се събира на 23-ти Национален конгрес по анестезиология и интензивно лечение и 7-ма Национална конференция по ентерално и парентерално хранене. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве