На 20 януари гърците излизат на протест срещу Преспанското споразумение

След продължителна среща на официалните организации, водещи борбата срещу Преспанското споразумение, в петък вечерта бе постигнато единодушно решение да се организира митинг на 20 януари пред гръцкия парламент, преди гласуването на споразумението.

На срещата присъстваха македонските световни съюзи, гръцката федерация на културните асоциации на македонците, Организацията за безпрепятствената борба за Македония и Панамериканският съюз на Съединените щати. Те отново активизираха Македонския комитет за борба за гръцка Македония, който организира двата големи митинга в Атина и Солун с участието на два милиона гърци.

Тъй като датата за гласуване на Преспанския договор в гръцкия парламент все още не е определена, митинга е насрочен за 20 януари в 14:00 ч. на площад Синтагма, като целта е да изпревари гласуването и се проведе протестен митинг подобен на този от февруари, който написа история.

"Гърците не дават свещеното име на Македония", се казва в официалното съобщение на организаторите на митинга.

Решението бе взето след като парламентът в Скопие окончателно одобри новото име на страната "Северна Македония". Според подписания през лятото от премиерите на Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас компромис, Македония ще смени името си от БРЮМ на Северна Македония, а Атина ще свали ветото за членството на Скопие в ЕС и НАТО.

Германският канцлер Ангела Меркел, която беше на посещение в Атина, изрази категорична подкрепа за споразумението, на фона на усилията на правителството да си осигури гласове в парламента за ратификацията. Според нея то ще отвори вратите на ЕС и НАТО пред Македония.

Гръцкият премиер Ципрас смята да внесе споразумението за ратификация в парламента до края на месеца, но дата за гласуването не е насрочена. Партията му "Сириза" разполага със 145 депутати от нужните за одобряването на Преспанския договор 151.

Коментари

Задължително поле