Невиждан ръст на жилищните кредити

Банковите депозити на домакинствата за година нараснаха с близо 8,6 млрд. лв.

Заемите за къщи и апартаменти нараснаха с 23,9% за година

Спестяванията на домакинствата достигнаха 82,3 млрд. лв.

Потребителските заеми с 14% ръст

Общият размер на отпуснатите от банките жилищни заеми нарасна с 4,12 млрд. лв. за година и към края на месец април достигна 21,4 млрд. лв., показват данни на БНБ. Това представлява невиждан досега в България ръст с 23,9%. Само за месец жилищните кредити са нараснали с 463 млн. лв.

Причината за рекордното увеличение на ипотечните заеми е желанието на хората да живеят в по-хубав дом, както и да вложат парите си в апартамент или къща. Много често човек има спестени пари, които иска да инвестира в имот, но те не са достатъчни за покупката на хубав апартамент. Затова човекът взима и банков заем, за да осигури необходимата сума за покупката.

Отпуснатите от банки потребителски кредити за домакинствата за година нарастват с 14% и достигат 17,74 млрд. лв., показват данните на БНБ. Голяма част от тези заеми са за ремонт в дома или за покупка на обзавеждане и домакински уреди. Оказва се, че желанието на хората да живеят в по-уютен дом е основният двигател на кредитирането в страната.

Заради големия ръст на жилищните кредити преди няколко дни БНБ разпореди на банките при отпускането на ипотечни заеми да следят поне шест показателя. Сред тях са какво е съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението, съотношението между размера на вноските по кредита и месечния доход на кредитополучателя, и съотношението между размера на заема и годишния доход на кредитополучателя. Но от БНБ не са въвели определени тавани на тези показатели. Така реално мерките на БНБ няма да окажат съществено влияние върху кредитополучателите. Спестяванията на домакинствата в банките за година нараснаха с 8,6 млрд. лв. и достигнаха 82,3 млрд. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси