Невръстните Васил и Ивон - жертви на семеен ад

Георги Трайков и Кристина Дунчева на църква с момичето им Ивон.

Нелекувано психично заболяване превърнало майката в двоен убиец

За днес било насрочено дело за родителски права

“Обикновено семейство, нормално. С две хубави деца, като картинки. Преди няколко месеца обаче адът започна, но всички или не разбираха какво се случва с майката и бащата, или нарочно мълчаха. А сега няма как да се върнат дечицата”. Така с няколко думи днес потресена жена от Сандански описа пред “Труд” трагедията, сполетяла не само най-близките роднини, а хората от цял един град.

Както съобщи “Труд”, в четвъртък около 17,30 ч горският служител Георги Трайков повикал полиция, защото жена му Кристина Дунчева е заклала двете им деца - 5-годишното момченце Васил и 3-годишната му сестричка Ивон. И двамата родители били отведени в местното РПУ, което е на метри от къщата им. При огледа са иззети два ножа и сатър.

Разпитите продължили до малките часове на нощта с участието и на психолози от МВР. Почти през цялото време Кристина не била адекватна, говорела несвързано. Имало момент, в който се опитвала да обясни, че по-голямото дете е нападнало по-малкото с ножа, а после се е наръгало само. Накрая признала за ужасното престъпление и казала с поглед, забит в земята: “Искаха да ми вземат децата. Нека сега да ми ги вземат!”

Първоначалните заключения на специалистите са, че неотдавна жената е отключила психическо заболяване. То обаче е останало неизвестно и започнало да се развива, тъй като Кристина не е била освидетелствана. Тепърва психиатрите ще работят по такава задача, след като прокуратурата им възложи експертиза да преценят дали майката двоен убиец е била в състояние да съзнава какво извършва.

Родителите на Кристина, при които тя е била с децата през последния месец, мъжът ѝ, техни роднини и познати, са забелязвали признаци на тежка депресия. Живеела в страх, говорела несвързано, твърдяла, че Георги ѝ изневерява. Обвинила мъжа си в жалба до полицията, че бие и нея, и децата, след което сама заявила, че е излъгала и оттеглила молбата за закрила. После върнала жалбата си и тя стигнала до съда. На 26 ноември било насрочено дело по закона за домашно насилие, на което да се решава дали на Георги да бъдат наложени ограничителни мерки. Семейните скандали с крясъци се редували с дълги дни на пълно мълчание.

“Или мъжът ѝ, или баща ѝ, е трябвало да я хванат за ръката и да я заведат на консултации и прегледи при психиатри. Няма нищо срамно, ако човек се разболее. Можело е поне да се спре влошаването на състоянието ѝ и да не се стига до убийства”, казва съседка, близка до фамилията на Георги. Според нея в последно време Кристина изглеждала като шизофреничка.

“Не подозирахме, че е била толкова зле”, говореха през сълзи бащата и майката на Кристина, след като в четвъртък вечерта излязоха след разпити в полицията.

Преди месеци Георги подал жалба срещу жена си в социалните служби, че не се грижи добре за децата и от тази есен семейството било наблюдавано. Социални работници се срещали по отделно с Георги и Кристина, разговаряли с тях. Бащата завел и дело за родителските права над Васил и Ивон, заседание по което е било насрочено за днес в Районния съд в Сандански. Дали заради наближаващата насрочена, дали заради увереността, която Георги демонстрирал, че той ще получи родителските права, страховете на Кристина придобили огромни размери. Преди седмица тя се върнала с децата в дома на Георги в опит да се помирят. Това не се случило, скандалите избухнали наново.

До последния ден, в който Георги след разправията излязъл от къщи. Прибрал се след час-два и заварил вратата заключена.

Отвътре Кристина крещяла, че няма да му отвори. Той разбил вратата и видял обезумялата майка и двете окървавени тела на децата им.

Близките от Сандански:

Сочеха ги за пример, но в дома им всичко се обърка 

Кристина и Георги нямали брак, събрали се по любов

Кристина Дунчева е 32-годишна. Завършила е магистратура “Икономика на транспорта” в УНСС. След това за 9 месеца е работила като младши експерт в Агенция “Железопътна администрация” към Министерството на транспорта. За кратко, преди да излезе в майчинство към 2015 г., работила като продавач-консултант. Преди по-малко от година, когато второто є дете - момиченцето Ивон, навършило 2 годинки, майката се записала в Бюрото по труда. Притеснявала, се че дълго време не може да си намери работа, още по-малко по специалността си. През октомври обаче я назначили по заместване като касиер-домакин в Професионална гимназия “Яне Сандански”. Без да сочи причини, на 11 ноември Кристина пуснала молба за неплатен отпуск до 20 ноември. Колегите є я описват като коректна, спокойна и учтива. Никога не е споделяла какво се случва в семейството ѝ.

Георги Трайков е на същата възраст. И той има висше образование, от години работи в Горското стопанство. В града го познават като сериозен и точен човек, търпелив и с благ характер. С Кристина нямат брак, но се събрали по любов, родили им се две деца. Хората ги сочели като семейство за пример.

Мнозина в града не вярват, че Георги е посягал на Кристина. Смята се, че тези нейни обвинения са били защитна реакция. В последните месеци жената непрекъснато е била в депресия, развивала е болезнена мания, че ще остане сама - без мъж, без дом, без деца, без доходи...

Днес община Сандански обяви ден на траур в памет на трагичната смърт на двете деца Васил и Ивон. Във фейсбук ужасени познати и непознати на майката я наричаха “изверг”, “кучка зла”, пожелаваха є да гние по затворите до края на дните си заради нечовешкото є престъпление. Други пишеха, че не могат да я съдят - нека да я съди Господ.

 

СМЪРТ ОТ РОДИТЕЛСКА РЪКА

Не можел да се грижи за него

Дилян хвърли момчето си от 30-метров мост

Една от последните снимки на Дилян със сина му Дариел.

Габрово и страната бяха потресени през юли м. г. от зверството на баща, хвърлил сина си от 30-метров мост. За зловещото престъпление през ноември втора съдебна инстанция потвърди доживотната му присъда.
Дилян Бетев хвърли 5-годишния Дариел на 3 юли м. г. от високия виадукт на околовръстния път на Габрово.

После се обадил в полицията, че се готви да се самоубие. Часове по-късно психолози го убедиха да слезе от перилата на моста. Пред разследващите Дилян направил пълни самопризнания, че сам е бутнал момченцето и заявил: “Откакто на 20 юни моята съпруга изчезна, изпитвах затруднения при отглеждането на детето като единствен родител”. Оказало се обаче, че майката на малкия Дариел - Поля, избягала от съпруга си, заради системен тормоз. Тя обаче не подавала сигнали за насилието, защото се страхувала да не бъде убита. А Дилян решил да отмъсти на Поля, която го напуснала, като убил детенцето им.

Доживотен затвор

Манчо закла двете си деца

Манчо Панюков лежи доживот в бобовдолския затвор за убийството на децата си и жена си.

Едно от най-зловещите убийства на деца бе извършено на 4 февруари 2009 г. В гоцеделчевското село Осиково. Манчо Панюков закла двете си деца - 8-годишния Еди и 6-годишния Иво на улицата. Малко преди това извергът запали къщата на тъстовете си, в която бяха седем родственици на стопаните. От получените тежки изгаряния в пожара съпругата на детеубиеца Биляна издъхна в “Пирогов” месец по-късно. Други осем бяха ранени.

По време на разследването стана ясно, че до зверството се стигнало, след като Биляна напуснала Манчо.
През 2010 г. Панюков получи доживотен затвор. В момента той продължава да е зад решетките на бобовдолския затвор. Въпреки, че е в килия той не спираше да тормози семейството и роднините на починалата си съпруга. “Един ден ще изляза на свобода и ще ви избия до един. Ще отмъстя за всичко, което ми причинихте”, закани се той преди години в писма, които изпратил по пощата.

Смърт от родителска ръка

Даниела уби Пепи, спасявала брака си

Протести заради случая едва не свалиха правителството

Майката Даниела Терзийска и малкият Пепи.

“Не съм виновна и не мога да поема отговорност за делата на други”. Това продължава да твърди до ден днешен Даниела Терзийска, майка на 3-годишния Пепи, който беше убит преди близо 20 г.

Случаят тогава доведе до масови протести и за малко не свали от власт правителството на Иван Костов. Терзийска беше обвинена за убийството на собственото є дете, но не беше вкарана в затвора заради психическо заболяване. Първоначално сигналът на 16 март 2001 г. бе, че Пепи е отвлечен. Часове по-късно момченцето бе открито мъртво в езеро в Южния парк. Още вечерта за убийството бе задържана 29-годишната тогава Даниела, след като записи от охранителни камери показаха, как тя е носела детето. При първия разпит тя твърдеше, че удушила Пепи, за да спаси брака си. После обаче отричаше да е посягала на рожбата си. Според психолози жената страда от параноидна шизофрения и е убила детето си в момент на пристъп. Оттогава тя е на свобода.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване