Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Асфалтът храни страшно много Помолихме премиера да не се огъва от политическо говорене, каза изпълнителният директор на строителната камара

Посланик Анатолий Макаров: Надявам се „Турски поток“ да мине през България

6 години затвор за водача, който блъсна и уби балетистa Мартин Чиканов

“Анфийлд“ по план „Ататюрк“

Кметът на Шумен срещу нова цена на водата Призовава КЕВР да преосмисли увеличението

Вътрешният министър: Не е необходима промяна на мерките за сигурност в България

Четирима пешеходци ранени за ден във Варна

Вижте протеста на строителния бранш през обектива на „Труд“ (СНИМКИ)

Иззеха 150 000 къса цигари без бандерол във Видин

Автобус изгоря във Велинград Няма пострадали при инцидента

Финансовата директорка на Huawei бе освободена под гаранция в Канада

Домът за медико-социални грижи във Варна получи дарение от „Българската Коледа“ Робот за прохождане ще помага на болни деца

Петима загинали при стрелба в катедрала в Бразилия Секунди преди полицията да го залови, стрелецът се е самоубил пред олтара

Шефът на СДВР Ивайло Иванов е предложен за главен секретар на МВР

Парламентът прие на първо четене да отпадне номерацията на партиите в бюлетината

Недопустимо е още да не сме член на Шенген Няколко страни многократно ни блокират единствено поради вътрешно политически причини преди избори

Карикатура Иван Кутузов - Кути

Необходимо е да бъдат загърбени предразсъдъците и политическите страхове от европейските ни партньори

След десет години членство на България в Европейския съюз ползите за страната са множество – в сферата на икономиката, земеделието, търговията и инфраструктурата. Една от най-големите ползи е придобитото европейско гражданство и свободното движение на хора. Въпреки това обаче, българските граждани продължават да се редят на опашки за паспортна проверка при всяко едно излизане или влизане в страната, усещане, което белгийските граждани например, не познават от години.

Търговските и превозни фирми губят от допълнителните разходи и забавеното време при преминаване на границите с Гърция и Румъния. Потенциалът за улесняване достъпа до югоизточните европейски пристанища с техните стоки от Азия все още не е изцяло разгърнат. Транспортните връзки между България и съседите й от ЕС също не са развити на нивото, на което биха могли да са. Всичко това е поради факта, че България не е член на Шенгенското пространство, въпреки десетгодишното си членство в ЕС. Същата е и ситуацията с Румъния. За българските и румънските представители в Европейския парламент такова положение е недопустимо. Водени от желанието ни да гарантираме на гражданите на нашите страни същите

привилегии и ползи, с каквито се ползват другите европейски граждани, ние загърбихме политически различия и се обединихме в изготвянето на обща декларация за приемането на двете страни в Шенген. Това е първа такава обща инициатива, която срещна широка подкрепа и която изпраща силен сигнал към европейските лидери, че е време да бъде взето положително решение в посока разширяване на Шенген. Декларацията ще бъде изпратена до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до премиерите на няколко държави-членки, които са ни спирали досега в нашите опити за членство.

Освен това бе проведен дебат в Европейския парламент относно разширяването на Шенген и включването на България и Румъния, участие в който взеха не само български и румънски депутати от всички политически групи, но и колеги от други държави, които винаги са подкрепяли България в желанието й да се присъедини към Шенген. Отново бе препотвърдена позицията на мнозинството в Европейския парламент, че Шенгенското пространство трябва да бъде разширено и да включва нашата страна и Румъния. Аз лично защитих тезата, в момент на нарастващ политически популизъм, традиционните партии, особено когато са управляващи, следва да проявят разум и да не се поддават на популистки похвати. Призовах държавите-членки, които възпират членството на България в Шенген единствено по вътрешно политически причини, да не потъпкват европейските правила и закони в името на печеленето на гласове. Не считам, че е проява на солидарност, както и правно не е издържано, правилата, приложими за тях, да бъдат променяни за нас.

Тези действия от страна на българската и румънската делегация са породени и от факта, че реално още през 2011г. Европейската комисия установява, че България е изпълнила единствените законови изисквания за присъединяване към Шенген, а именно т. нар. технически критерии – гарантиране сигурността на границите, особено външните европейски граници, от името на другите шенгенски държави-членки; ефективно сътрудничество на правоохранителните органи с други държави-членки, за да се гарантира сигурността след падане на границите; прилагане на шенгенското законодателство; както и свързване и използване на Шенгенската информационна система (ШИС). Това са единствените критерии, въз основа на които се взима решение за разширяване на Шенген, и всички държави-членки биват подлагани на периодичен контрол по прилагането на тези критерии.

Положителната оценка на ЕК за България е препотвърдена в резолюция на Европейския парламент от 2011 г., както и от държавните и правителствени лидери през 2012 г., които призовават Съвета по правосъдие и вътрешни работи да приеме положително решение за членството на България в Шенген до септември същата година. Такова решение обаче не е взето и дискусията е отлагана многократно поради искането на няколко държави-членки. Въпреки това, за да отговори на условията на техническата оценка и в съответствие с Договора за присъединяване към ЕС, България прилага по-голямата част от шенгенското законодателство; от 2012г. има достъп до Шенгенската информационна система, която подпомага охраната на границите, полицейското сътрудничество и в скоро време и връщането на нередовни мигранти. В резултат на активното използване на ШИС от българските гранични служители, те залавят на границата с Турция един от извършителите на Парижките атентати, докато той се опитва да стигне до Сирия.

България прилага напълно също така наскоро приетите изменения в шенгенското законодателство като например систематичните проверки на всички хора, вкл. европейските граждани, преминаващи външните европейски граници. Въпреки увеличените опашки по КПП-тата с Гърция и Румъния в следствие на продължаващия граничен контрол, България спазва правилата и прави всичко възможно, за да запази баланс между отговорностите си на пазител на границите на ЕС и интересите на хората. В следствие на продължителни преговори и последователно защитавана позиция по-рано тази година България си отвоюва място в системата за влизане/излизане, която ще засича нередовни мигранти. В резултат тя получи и пасивен достъп до Визовата информационна система, което ще й позволи да проверява истинността на шенгенските визи. Тъй като обаче страната не е член на Шенген, тя няма да може да издава такива визи.

Голямо признание за начина, по-който България пази най-трудната европейска граница, тази с Турция, е фактът, че новата Европейска гранична и брегова охрана бе открита официално на КПП Капитан Андреево през есента на 2016 г., както и многократните заявления на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, даващи страната за пример в опазването на границите. Всички тези промени, чиято цел е подсилване сигурността на шенгенското пространство, въвеждат нови задължения за страната. В следващите месеци на първото наше председателство на Съвета на ЕС България ще води преговори по допълнителни промени в начина, по който Европейският съюз охранява границите си, без реално да е допусната до най-яркия пример за взаимно доверие в сферата на сигурността в ЕС – Шенген. Въпреки че България се е доказала като надежден партньор в опазването на границите и сигурността в ЕС, въпреки че е изпълнила всички законовоопределени критерии и въпреки че прилага шенгенското законодателство, засега липсват конкретни стъпки от тези, от които зависи присъединяването на страна в Шенген – държавите-членки.

Няколко страни многократно са ни блокирали единствено поради вътрешно политически причини преди избори, за да бъдат привличани гласоподаватели. Дори в противоречие с отдавна установените правила за извършване на техническите оценки, приемането ни в Шенген е обвързвано с резултатите по Механизма за сътрудничество и проверка, нещо, което Европейската комисия ясно заявява, че не трябва да се прави. По този начин се налагат допълнителни изисквания единствено на политическа основа, без правно основание и то без да бъдат променяни правилата за другите държави-членки. Не е ясно и защо един път правителствените и държавни ръководители се изразяват положително за разширението на Шенген, но техните вътрешни министри не одобряват членството на България.

С оглед на предстоящото председателство на България и Румъния на Съвета на ЕС е необходимо да бъдат загърбени предразсъдъците и политическите страхове от някои европейски партньори и да не се променят правилата единствено, за да се намерят фиктивни аргументи срещу разширяването на Шенген. България се е доказала като надежден партньор, гарантиращ сигурността на 500 милиона европейци, и следва да получи необходимото признание за своите усилия.

Пълноправното членство на България в ЕС няма да бъде завършено без пълноправно членство в Шенгенското пространство!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Eдинствената причина за да не ни искат в Шенген е,че сме бедни.На последно място по доходи сме в Европа,с най-ниски пенсии и с най-ниски заплати. Това е основната причина.Не че в западните страни нямат неуредици,но са много по-богати от нас и се страхуват,че ще ни плащат сметките.Това е.

  2. Ne ni iskat ! Aide stiga si se sopolivil pred shefovete ti . Bidi mazh i ne izlagaite pochtenite bulgari , Mainata im na licemerite ! / koga vleza v Germania, se me pitat za kakvo otivam i koga izlizam / .

  3. …проституирате,опразвате АТМ машините ,социалните фондове и супермаркетите,раздавате безпричинно,просто ,,ей така’’ да си покажете колко сте прости и зли,ритници по метрата…дали не трябва да ги добавим и тия ,,маловажни’’ факти към графата,,едни от причините?!

    1. Tui nai-veche e zarad ,bratovchedite’, ala nekolko bulgarki mi kazaha – pochvat rabota pri turcin v Zapadna Evropa i brzo napuskat – trebvalo da bachkat , a i da gi chuka chorbadjiiata. Otomanski tertipi i meraci !

  4. Емо вие с патрона си само това си знаете Шенген та Шенген ! Според нас българите друго е НЕДОПУСТИМО : 1 Да сме последни по всички важни показатели в Европа . 2 Да сме с най-мизерните доходи дори и в сравниение със съседите ни. 3 Недопустимо е да имитираме европейско правосъдие със сталинистка съдебна система. 4 Недопустимо е нацията ни да изчезва ударно, качествените младежи да се изнасят а на тяхно място да разчитаме на внос от чужбина за работа ръка. 5 Недопустимо е да пълним ЕС с цигани които раззмножаваме с румънците в геометрична прогресия и предизвикахме засега БРЕКЗИТ , засега…..За миграцията не ми се говори, за образованието, за възпитанието и т.н…… Не Шенген а ни трябват единни правила в Европейски съединени щати които да важат еднакво за всички и за Цацаров и ко.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.