Недоспиването уврежда органите

Безсънието води до повишена секреция на хормони на стреса.

Нарушава работата на хормоналната система

Недостигът на само един или два часа сън дневно причинява увреждане на клетките на органите, които мозъкът няма време да възстанови, твърдят невролози. С течение на времето това води до сериозни смущения във функционирането на органите и системите на тялото. А постоянната липса на сън може да доведе до развитие на органни патологии.

Липсата на сън се отразява негативно на функционирането на хипоталамуса, който започва да увеличава секрецията на кортизол, хормона на стреса. Това може да причини проблеми със сърдечно-съдовата система, щитовидната жлеза и надбъбречните жлези.

Старайте се да се наспивате добре, съветват специалисти. Това важи особено за по-младите хора и децата, на които са им нужни 10-12 часа здрав сън.

Бананите могат да помогнат за справяне с безсънието поради способността им да стимулират производството на мелатонин. Затова хапването на банан вечер помага за по-бързото заспиване. Освен това плодът съдържа витамини от група В, магнезий и калий, които помагат за подобряване на концентрацията, успокояват и подпомагат функционирането на сърдечно-съдовата система. Калият освен това помага за премахване на излишната течност и отоците. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве